La plaça de Catalunya serà el punt central del Nadal 2020 a Barcelona. Del 18 al 30 de desembre, aquí s’hi programaran un centenar d’activitats, sota el paraigua del Festival de Nadal de Barcelona. Aquest 2020 l’Ajuntament redobla l’aposta nadalenca com a reactivació del comerç després de la crisi del coronavirus.

Quines activitats hi haurà?

El perímetre del centre de la plaça s’omplirà amb tres escenaris, on es faran diferents activitats al llarg del dia. Depenent de la franja, se’n faran uns o uns altres.

  • Matins: serà la franja pensada per als infants i les famílies, i hi haurà actes pensats dins de quatre grans marcs (la literatura, la ciència, les arts plàstiques i l’esport).
  • Vespres: les grans protagonistes seran la música en viu i les arts escèniques, de companyies barcelonines. Cada espectacle tindrà una durada de 30 minuts i s’intercalaran en dos escenaris de la plaça.
  • Nits: cada nit es repetirà el mateix “espectacle de gran format”. Ocuparà tota la plaça i explicarà una història de Nadal coneguda per a tothom, convertida en un format d’arts escèniques. Per ara, el consistori no en vol donar més detalls.

activitats plaça catalunya nadal 2020

Se’n limitarà l’aforament?

Segons ha explicat la regidora de Comerç, Montserrat Ballarín, l’Ajuntament està treballant amb dos possibles escenaris relacionats amb la situació de la pandèmia del coronavirus.

  • Escenari en què l’evolució és manté com ara o millora: es mantindrà la plaça oberta, sense limitar-ne l’aforament, però demanant l’ús de les mesures d’higiene i de distanciament social pertinents.
  • Escenari de rebrot: el consistori farà una limitació de l’aforament i es dissenyarà un circuit amb entrada i sortida i es controlarà el nombre de gent que hi entra, com ja passa actualment als equipaments públics.

Fira de Comerç Solidari, un any més

Aquest 2020, a la plaça de Catalunya també hi haurà la ja tradicional Fira de Comerç Solidari. S’ubicarà al perímetre exterior de la plaça i l’alimentació hi tindrà un pes destacat perquè Barcelona ha estat escollida capital de l’alimentació sostenible per a l’any 2021.

Nadal 2020, com a antídot a la covid-19

La campanya de Nadal 2020 serà entomada per Ajuntament, restauradors i comerciants com una oportunitat de refer l’economia de la ciutat, després de la crisi generada per la pandèmia de la covid-19. Els actes de la plaça de Catalunya tindran un pressupost de 705.000 € i estaran vinculats al comerç i a la restauració.

Segons ha explicat la regidora Ballarín, la intenció és que la plaça de Catalunya “sigui un espai molt atractiu culturalment i que pugui dinamitzar el comerç”. També ha dit que es “generaran el màxim de vincles possibles amb el teixit comercial”.

fum fum fum Nadal

Adeu al ‘Fum, fum, fum’

En paral·lel, el consistori augmentarà un 65 % la inversió en la il·luminació de Nadal (fins a un total d’1,7 M €). S’il·luminaran la plaça de Catalunya i el carrer de Balmes i també es posaran missatges amb llums LED a les façanes dels mercats municipals. A més, l’Ajuntament passarà a subvencionar un 75 % de la il·luminació de Nadal (en comptes del 50 %, com passava fins ara).

A més a més, es renovarà alguns dels dissenys que han omplert de llum els carrers de la ciutat els últims anys per Nadal. Les tires de LED amb onomatopeies nadalenques de la Gran Via (amb sons com ‘Fum, fum, fum’ o ‘Glup, glup, glup’) es canviaran per dissenys nous: “El ‘Fum, fum, fum’ s’ha esfum-fumat”, ha dit Ballarín. La catifa d’estels que fins ara havia estat al carrer d’Aragó es traslladarà a Balmes.