Sant Jordi és un dels dies més assenyalats en el calendari dels catalans. Cada any, Barcelona s’omple de llibres i roses i milers de persones passegen pels carrers. Enguany, però, la festivitat s’ajornarà tres mesos pel coronavirus. La Cambra del Llibre i el Gremi de Floristes han decidit fixar una data nova i que sigui el proper 23 de juliol. Tot i això, no es podrà celebrar com s’ha fet normalment i caldrà mantenir-hi mesures de seguretat com, per exemple, la distància social.

Un dels impulsors de la proposta, Patrici Tixis, president de la Cambra del Llibre, diu que “qui esperi un Sant Jordi com el de l’any passat s’haurà d’esperar a l’any que ve. Però volem compaginar les ganes dels lectors de trobar llibres amb les mesures sanitàries”. Per això, tant el gremi del llibre com el sector de les flors afirmen que es posen a disposició de les administracions i les autoritats sanitàries per “trobar els escenaris més adequats per celebrar-lo”. Sinó, també s’han plantejat celebrar la diada a l’octubre.

Marià Marín, del Gremi de Llibreters, afirma que cal preveure diverses opcions per poder treballar i no improvisar i posa en relleu el valor emocional que té aquesta data per als catalans: “És la primera vegada que no podem celebrar el Sant Jordi i és molt dur.”

El president del Gremi de Floristes, Joan Guillén, afirma que “és una decisió molt pensada” i que han fet les consultes pertinents per asseguarar-se que podien tenir roses a l’estiu. Ja han començat a treballar perquè tinguin un gran protagonisme i calculen que en poden cultivar entre tres i quatre milions.

El govern català, a favor d’ajornar el Sant Jordi

L’última paraula, per tant, serà la del Departament de Sanitat. El govern català veu amb bons ulls ajornar la festa i recuperar-la d’aquí a uns mesos, tot i que assegura que encara es prematur confirmar una data. La portaveu, Meritxell Budó, assegura que celebren la proposta del 23 de juliol i hi afegeix: “Esperem haver recuperat la normalitat i que es pugui fer. Esperem que no es produeixi cap rebrot i no calgui un segon confinament”.

A la vegada, la mateixa cambra i els representants del sector de la flor han fet una crida perquè els ciutadans celebrin a casa la diada de Sant Jordi el pròxim 23 d’abril i han posat en marxa diverses iniciatives per celebrar aquest dia tan significatiu des de casa.