La pandèmia del coronavirus va obligar a reprogramar la diada de Sant Jordi, que finalment se celebrarà el proper el 23 de juliol. Tindrà un format reduït: s’instal·laran entre 200 o 300 parades al passeig de Gràcia i només tindran llicència les editorials, els llibreters i els floristes. Això deixa fora les associacions i organitzacions socials que, tradicionalment, també hi posaven parada per vendre llibres i recollir fons per a les diferents causes. Algunes d’aquestes entitats, com el Sindicat d’Estudiants i la Fundació Federico Engels, consideren que la decisió suposa una “privatització” de la diada. A més, creuen que posar menys parades tampoc no disminuirà el risc sanitari, que és la raó donada per reduir el nombre d’estands.

Privatització de la festa

En un comunicat, les entitats reivindiquen el caràcter popular de Sant Jordi i denuncien que, amb la reducció del nombre de parades, s’està privatitzant la festa i se’ls impedeix recaptar fons per tirar endavant la seva tasca. “Amb menys parades no es redueix la participació de la gent, sinó que l’únic que es redueix és l’oferta cultural”, explica el portaveu del Sindicat d’Estudiants, Marc Herrero. I afegeix: “La privatització d’una festa no garanteix que no tinguis contagis”. De fet, consideren que el motiu sanitari per a la reducció “no se sosté”. Creuen que amb les mesures adients (gestió dels espais, mascaretes, guants i gel hidroalcohòlic) és possible organitzar Sant Jordi “amb totes les parades habituals i donar a la ciutadania totes les garanties de seguretat necessàries”.

D’altra banda, les associacions temen que la reducció de parades d’aquest any creï un precedent perquè la festa de Sant Jordi es converteixi en “una fira del llibre privada i que, en el futur, els col·lectius siguin novament vetats”. Per tot això, demanen a l’Ajuntament que “rectifiqui urgentment” i que mantingui totes les llicències que es van atorgar al febrer (abans de la crisi del coronavirus) per posar parada per Sant Jordi.

La festa del llibre i la rosa

Per la seva part, l’ICUB assegura que aquest Sant Jordi no és una diada qualsevol sinó que és la festa del llibre i de la rosa. Per la seva banda, la Cambra del Llibre ha dit que de moment no hi ha una proposta tècnica tancada i per tant no poden donar-ne detalls.