melies cinema tanquen portes

S’apaguen els projectors de les sales del carrer de Villarroel. Els Méliès Cinemes, especialitzats en el cinema d’autor i en versió original, tanquen les portes després de 24 anys de funcionament a l’Eixample. La crisi del coronavirus, que ha obligat a les sales a suspendre les seves activitats durant tres mesos, i el mal estat de la finca, han fet impossible la continuació d’un dels locals històrics del setè art a Barcelona. Els Méliès, que ja no van obrir després del confinament, es converteix en un dels primers centres culturals de la nostra ciutat que han de tancar per la pandèmia.

Un quart de segle de cinema al cor de Barcelona

Les dues sales dels Méliès es van convertir, des del 1996, en un centre de reunió per al públic barceloní que volia veure el cinema en versió original. Com els Verdi o els Renoir, els cinemes del número 102 del carrer de Villarroel es van especialitzar en films d’autor, europeus, asiàtics i clàssics de la història del setè art. Fundats pel cineasta Carles Balagué, els Méliès van rebre diversos premis al llarg de la seva vida, com el Sant Jordi (1996), el Ciutat de Barcelona (2003) o els Barcelona de cine (2006).

La crisi dels exhibidors

Amb el canvi de segle, l’augment de la pirateria a internet i els canvis d’hàbits en el consum va provocar una important reducció en l’assistència al cinema, del qual no totes les sales se n’han recuperat. Alguns locals històrics, com els Renoir les Corts o els Lauren Universitat es van veure obligats a tancar. En aquesta situació precària, els Méliès van patir un fort cop quan, el 2 de juny del 2011, les sales es van incendiar, provocant uns desperfectes que van obligar a tancar-les fins al 5 de gener del 2012. La present crisi del coronavirus, i els problemes amb l’estat de la finca, han acabat de precipitar la fi d’un local emblemàtic de l’Eixample barceloní.