Fa tres mesos que les sales de cinema van haver de tancar i el consum audiovisual es va haver de redirigir a les televisions i a les plataformes en línia. Ara que recuperem una certa normalitat, i les sales tornen a obrir, la primera pregunta és clara: què podrem veure als cinemes?

La presència del D’A

Ara mateix hi ha pel·lícules per reobrir les sales, en part, gràcies al D’A Film Festival, que tot i que es va haver de veure en línia, alguns dels títols que va programar començaran a farcir la cartellera a partir del 19 de juny. Es tracta de ‘Little Joe’ (2019) o de ‘Los lobos’ (2019), dos dels títols més aclamats del D’A d’enguany. El 26 de juny s’estrenarà també ‘Un blanco, blanco día’ (2019), que va ser la gran guanyadora del festival.

Recuperar alguns clàssics

A banda del catàleg d’estrenes del D’A, veurem altres títols a la cartellera. Alguns seran reposicions de films que es van estrenar just quan va començar el confinament, i que no van poder tenir una vida comercial normal. Altres seran treballs que no estan concebuts com a “blockbusters”, però que poden ajudar a tornar a una certa normalitat. I, a més, algunes sales aposten per recuperar clàssics que sempre funcionen com, per exemple, ‘Dersu Uzala’ (1975), d’Akira Kurosawa, o ‘Cinema Paradiso’ (1988), de Giuseppe Tornatore, que ja es podrà veure a partir del 26 de juny.

El BCN Film Fest

A Barcelona, a partir del 25 de juny, els Cinemes Verdi programaran la quarta edició del BCN Film Fest, que oferirà títols com ‘La verdadera historia de la banda de Kelly’ (2019), sobre la vida d’un famós bandoler australià; ‘Maragall i la Lluna’ (2019), un documental sobre un episodi poc conegut de l’alcalde Maragall, o ‘Centoventi contro Novocento’ (2019), la història real d’un curiós partit de futbol que van jugar l’equip de rodatge de Pier Paolo Pasolini contra el de Bernardo Bertolucci. I també una retrospectiva del cineasta francès Eric Rohmer, un dels noms fonamentals del cinema europeu dels 60 als 90.

La Filmoteca de Catalunya

La Filmoteca també iniciarà projeccions el 26 de juny i. a més de recuperar clàssics i cinema d’autor, entre la seva programació d’estiu oferirà una retrospectiva del cineasta mexicà Carlos Reygadas, autor de títols com ‘Japón’ (2002), ‘Post Tenebras Lux’ (2012) o ‘Nuestro tiempo’ (2018), el seu títol més recent. El cicle de Reygadas començarà el 16 de juliol i es farà en col·laboració amb el Grec Festival.

Els blockbusters

Els grans “blockbusters” tornaran al cinema el 24 de juliol, i ho faran amb ‘Mulan’ (2020), una cinta d’animació de Disney, que ara s’adapta a imatge real. La primera estrena de superproducció havia de ser ‘Tenet’ (2020), el nou títol de Christopher Nolan s’havia d’estrenar el 17 de juliol, però s’ha posposat fins a finals de mes. El fet que les sales encara no obrin al 100 % i que no se sàpiga quan es normalitzarà la situació ha propiciat aquesta situació.

La reobertura de les sales de cinema

El 19 de juny, els Renoir Floridablanca seran de les primeres sales de Barcelona en obrir, avançant-se a la majoria de cinemes que aniran obrint progressivament a partir del 26 del mateix mes, com els Verdi. Recordem que serà una obertura amb aforament limitat d’entre un terç i un 50 %, mascaretes i mesures de precaució a les sales. Els que ho facin encararan dos problemes: algunes distribuïdores ara mateix no volen estrenar fins que la situació no es normalitzi, i d’altres es poden quedar sense estrenes d’aquí a un temps a causa dels tres mesos d’aturada de rodatges. Tot i això, la millor manera de tornar a la normalitat als cinemes és, precisament, tornant als cinemes. Les mesures de seguretat estan aplicades, les sales es tornen a obrir, si us plau, tornem als cinemes.