Nascut el 1965 a Stockport, a la Gran Bretanya, Nick Lloyd viu des de fa més de 20 anys a Barcelona, on exerceix com a guia turístic especialitzat en la Guerra Civil. El 2004 va fundar Iberia Nature, un web des del qual ofereix tots els seus serveis i coneixements. Ara, la pandèmia del coronavirus ha paralitzat de ple la seva activitat i l’ha obligat a cercar alternatives.

Les rutes presencials s’han aturat completament i ara estic en procés de construir una cosa nova”, explica Lloyd. I es lamenta que tant ell com la seva família es troben pràcticament “sense ingressos”, tret de l’atur, perquè la seva feina depèn “d’un petit sector del turisme que ara ja no hi és”.

El carismàtic guia d’origen anglès creu que “encara haurem d’esperar molt de temps” per tornar a les mateixes xifres de turistes d’abans. “Potser vindrà més turisme nacional o de França perquè es pot viatjar en cotxe”, diu, “però encara estem molt lluny que la gent torni a venir en avió“.

“Em permet fer coses que no podia fer abans”

El Nick, però, no s’ha quedat de braços plegats i ha anat a cercar els clients a través d’altres mitjans: ha començat a fer rutes virtuals per a gent d’arreu del món. “Em permet fer coses que no podia fer abans, com començar la ruta a la casa on George Orwell va escriure ‘Homenatge a Catalunya’“, gràcies al Google Street View.

De cara al futur, Lloyd dubta de si aquestes rutes virtuals “seran suficients per viure”. El que té bastant clar, però, és que “quan tornin els turistes, hauré de canviar el model i no fer només rutes presencials, sinó també virtuals“.