L’activitat de les sales de cinema no acaba d’arrencar a Barcelona. De les 21 sales que hi ha a la ciutat, de moment, només han obert vuit. Les dues primeres a fer-ho van ser  Phenomena i Renoir Floridablanca.  Els cinemes s’enfronten a dos frens principals per recuperar certa normalitat: la por al contagi del coronavirus i la falta d’estrenes.

Restriccions i estrenes

Segons el president del Gremi de Cinemes de Catalunya, Camilo Tarrazón, ara mateix el públic més fidel i més cinèfil és el que està omplint les sales i amb la reposició de clàssics o estrenes europees tenen prou per seguir fent-ho. Aquest públic valora positivament que hi hagi poca gent a les sales, però no és suficient per fer una bona recaptació. Si afegim que, ara mateix, només es permet la meitat de l’aforament i que encara hi ha por al contagi, els cinemes segueixen funcionant a mig gas.

Pel que fa a les estrenes, Tarrazón recorda que tant els Estats Units com la Xina són els principals creadors de superproduccions i han paralitzat la seva activitat. Els cinemes, per tant, estan programant reposicions de grans clàssics, títols estrenats abans de la pandèmia o produccions que arriben d’Europa, cosa que tampoc és gaire fàcil perquè França, Itàlia o Alemanya també han hagut de parar.

Si ens fixem en la gran estrena més esperada, ‘Tenet’, l’última pel·lícula de Cristopher Nolan,  ja s’ha ajornat fins al 31 de juliol i és possible, si res no es torça, que per aquestes dates més sales de cinema hagin decidit obrir, especialment les multi-sales que depenen de grans grups i que necessiten de grans títols per arrencar l’activitat.

Un futur incert

Com passa amb els hotels i altres sectors d’activitat, els cinemes també estan tenint un inici complicat en la nova normalitat. Segons Tarrazón, és molt possible que aquest darrer trimestre serveixi per recuperar certa activitat encara que fins al 2021 la majoria acumularan pèrdues fins que no comencin a arribar els grans títols. El sector també valora molt positivament la posada en marxa del Bonus Cultura i creuen que animarà el públic a consumir cultura.