L’any 2019, el sector turístic va aportar un 15 % al PIB de Barcelona, que va arribar a un total de 87.404 milions d’euros. Això significa que el turisme va generar uns 13.110 milions de negoci. Si tenim en compte que les previsions apunten que el nombre de visitants es reduirà un 50 % pels efectes del coronavirus, l’aportació d’aquest sector a l’economia de la ciutat podria disminuir fins als 6,5 milions d’euros a finals del 2020.

Així, si més no, ho ha pronosticat al programa ‘Reset’, de betevé, Maria Abellanet, directora del Centre Universitari de Turisme, Hoteleria i Gastronomia (CETT), adscrit a la Universitat de Barcelona. “Si estimem que recuperarem fins a un 50 %”, ha dit l’experta, “la meitat d’aquest PIB podria afectar la ciutat a curt termini”.

Aquesta davallada, segons Abellanet, no afectarà només empreses del sector, sinó també les que els subministren productes, com ara les relacionades amb la “logística, transport, Mercabarna, productors agroalimentaris i empreses de maquinària industrial per a la restauració“. La directora del CETT, a més, ha subratllat que “s’han fet aproximadament un 22 % d’ERTO al sector de l’hostaleria, una dada molt similar a la del comerç”.

Es manté l’interès per Barcelona

Tot i aquestes xifres, Abellanet ha assegurat que “es manté l’interès dels turistes per Barcelona”. Prova d’això és que, segons ha explicat al programa, les cerques a Google durant el mes de juny van augmentar i es van situar en valors similars als de començaments d’any. Les dades de l’Observatori del Turisme a Barcelona indiquen que França es va situar com el país amb més interès per Barcelona, mentre que les cerques des de la Gran Bretanya van augmentar lleugerament.