El 2020 ens ha fet semblar que atrapàvem la distopia i per això les especulacions sobre el nostre futur ens semblen més possibles que mai. Revisem sèries distòpiques actuals que ens donen pistes sobre què pot passar en aquest món nostre tan imprevisible.

1

‘Un mundo feliz’

Grant Morrison, Brian Taylor i David Wiener. Peacock, 2020

L’adaptació d’una de les grans distopies literàries de tots els temps, ‘El món feliç’, de Huxley, que ja havia estat adaptat, però mai amb l’ambició d’aquesta sèrie de nou episodis. L’argument és el del llibre, centrat en un futur en què les persones viuen en una societat utòpica en què només hi tres regles: no hi pot haver monogàmia, ni família, ni privacitat. Quan membres d’aquest col·lectiu comencen a qüestionar les normes, s’obre una caixa de pandora que els obrirà els ulls sobre aquest món tan suposadament perfecte. La sèrie no aconsegueix mai reproduir la profunditat de la novel·la perquè es deixa endur per l’exhibicionisme tècnic, però és un bon intent que serveix, sobretot, per subratllar-ne la vigència.

2

‘The walking dead: world beyond’

Scott M. Gimple i Matthew Negrete. Amazon, 2020

Tenim la sèrie mare, ‘The walking dead’, que diuen que s’acaba l’any que ve; ‘Fear the walking dead’, que és un “spin-off” amb una història que passa en paral·lel a la sèrie original, i ara aquest ‘World beyond’, que és una preqüela ambientada durant la primera onada de contagis de l’apocalipsi zombi. La novetat, a banda que es tracta d’una producció d’Amazon, és que els protagonistes són més joves i, per tant, ho refia tot a un repartiment ple de desconeguts, i que s’indagarà en l’origen de la pandèmia. És un invent per a molt fans de la cosa, però és evident que aquesta nova entrega ha encertat el moment d’estrenar-se.

3

‘Hacia el lago’

Pavel Kostomarov. Netflix, 2019

Des de Rússia ens arriba una producció del 2019 que posa la pell de gallina per algunes coincidències amb la situació actual: ‘Hacia el lago’. Netflix ha estat hàbil recuperant-la ara per al seu catàleg, de fet, és la plataforma que des de sempre més ha apostat per a històries sobre la fi del món. En aquest cas, un virus provoca que Moscou quedi aïllada i sense electricitat, però el protagonista s’embarca en un viatge perillós a la capital per salvar la seva dona i el seu fill. Si bé des del punt de vista dramàtic és un pèl previsible, la seva manera de descriure la ciutat confinada i les conseqüències del virus ens pot inquietar per versemblant i, a més, està molt ben resolta tècnicament. Es basa en una novel·la que va ser tot un best-seller al seu país.

4

‘La valla’

Daniel Écija. Atresmedia/Netflix, 2020

Aquí també tenim creadors que han perdut la por a explicar històries apocalíptiques, alguns amb més fortuna que d’altres. I, segurament, la sèrie que millor està aprofitant les contraindicacions del 2020 és ‘La valla’. El primer que convé dir-ne és que no inventa res. Hem vist altres ficcions distòpiques en què una tanca separa els rics dels pobres i en què el canvi climàtic ens aboca a l’extinció. La gràcia d’aquesta sèrie acaba essent els personatges i com tracta el drama des de la perspectiva íntima. També resulta interessant la seva paràbola política, especialment perquè es fa creïble que també acabem envoltats d’actituds dictatorials com les que s’hi plantegen. El problema és que alguns efectes digitals no estan a l’altura del que pretenen aconseguir.

5

‘Raised by wolves’

Aaron Guzikowski. TNT, 2020 – en emissió

Ridley Scott és el productor i director de dos episodis. I la veritat és que es tracta d’un dels millors treballs d’aquest cineasta, sobretot perquè apel·la a les seves millors contribucions al gènere, ‘Alien’ i ‘Blade runner’. L’acció se situa en un misteriós planeta on els androides es dediquen a tenir cura dels nous humans, anys després que la Terra s’hagi convertit en un espai inhabitable. És una sèrie hipnòtica tant per les seves troballes visuals com per la seva manera de dosificar els enigmes de la trama. Feia temps que no es veia en una sèrie un relat de ciència-ficció tan ben treballat com aquest, no us el perdeu.

6

‘Upload’

Greg Daniels. Amazon, 2020 – en emissió

Imagina un futur no tan llunyà en què hi haurà empreses que ens pujaran la consciència a un núvol virtual quan el nostre cos mori. En funció dels nostres recursos, tindrem un paradís més o menys lluït. El protagonista, però, està convençut que la seva mort al món real no va ser cap accident, i malgrat que el seu paradís artificial és meravellós, insistirà a voler descobrir què li ha passat. Fa la sensació que no treuen prou punta al punt de partida, però aquesta comèdia fa diana quan parla dels perills de la virtualitat i que les desigualtats socials ens acompanyaran fins i tot després de morts. El millor és la seva manera de mostrar aquest paradís on tot és possible, ple de detalls corrosius sobre els absurds de la tecnologia.

7

‘Utopia’

Gillian Flynn. Amazon, 2020

L’escriptora i guionista Gillian Flynn és la responsable d’aquest “remake” nord-americà de la sèrie britànica de culte. Hi ha qui diu que no calia fer-ne cap, però soc dels qui pensa que pot ser interessant sempre que no li passi com a la britànica, que a la segona temporada se les va manegar per deslluir les virtuts de la primera. La nord-americana té d’entrada uns quants al·licients, com el fet d’estar impulsada per la novel·lista Gillian Flynn o la presència d’intèrprets com John Cusack o Jessica Rothe. La història és la mateixa: l’obsessió per una novel·la gràfica que prediu tots els virus i desastres que acabaran afectant la humanitat.