Les 40 biblioteques de Barcelona estan repartides pels 10 districtes i no tots els barris en tenen una. La majoria estan especialitzades en una temàtica, com el cinema, els moviments socials o les ciències forenses. Després de dos mesos i mig tancades al públic per la crisi del coronavirus, les biblioteques han reobert gradualment. El 14 de setembre ha culminat aquest procés, ja que a partir d’aquesta data totes les biblioteques de la ciutat estan obertes, excepte la de la Sagrera, que està en obres. Troba en aquest mapa les biblioteques obertes a Barcelona i quins horaris tenen.

La desescalada, a les biblioteques de Barcelona

Les 40 biblioteques de Barcelona van haver de tancar portes al març per evitar la propagació del coronavirus. Amb l’inici de les fases de la desescalada, aquests equipaments van reobrir progressivament. El 2 de juny van poder reobrir 10 biblioteques, amb cita prèvia i reservant prèviament els llibres que es volien agafar en préstec. 10 dies després, el mapa de biblioteques es va duplicar, amb 20 centres oberts. Al juliol, ja hi havia 30 biblioteques obertes amb horari d’estiu i a l’agost, n’hi ha hagut 22 que no han tancat per vacances.

El 14 de setembre, pràcticament les 40 biblioteques de la ciutat han tornat a la normalitat. Només romandrà tancada la Biblioteca la Sagrera – Marina Clotet, que està en obres. Això sí, els horaris d’aquests equipaments s’adapten a la situació actual. Generalment, obren en horari de tarda de dilluns a dimecres i els matins dels dijous i divendres. Així doncs, cap biblioteca obre en cap de setmana.

Quines mesures cal prendre per anar a la biblioteca?

Aquestes són les mesures per evitar contagis per coronavirus que han de tenir en compte els usuaris de les biblioteques:

  • ús obligatori de la mascareta a partir dels 6 anys
  • rentar-se les mans amb gel hidroalcohòlic
  • mantenir la distància de seguretat amb altres usuaris en els espais per llegir o estudiar
  • es recomana reservar prèviament els ordinadors d’ús públic
  • les activitats es faran amb inscripció prèvia
  • els documents consultats s’han de deixar a les taules o els carros senyalitzats, no es poden tornar a les prestatgeries
  • les revistes s’han de demanar al personal de la biblioteca

Especialitzacions del catàleg de les biblioteques

La biblioteca més nova a Barcelona és la Montserrat Abelló, de les Corts i està especialitzada en la cultura “maker”. L’especialització de cada centre pot estar relacionada amb el territori com és el cas de la Francesc Candel, a la Marina de Port. Aquest equipament té un fons dedicat a l’automobilisme per la història de la Zona Franca lligada al sector del motor. La temàtica també pot estar associada a la personalitat de qui dona nom l’equipament. Per exemple, la Biblioteca Esquerra de l’Eixample – Agustí Centelles està especialitzada en fotografia, o del Carmel – Juan Marsé, en novel·la barcelonina.

Inauguració de biblioteques de Barcelona per dècades

Pel que fa a l’antiguitat de les biblioteques, les que acumulen més història són la de Sant Pau – Santa Creu, amb 75 anys des que es va fundar el primer projecte, o la de Montbau, amb un origen que es remunta als anys 80. La primera dècada del 2000 és el període en el qual es van inaugurar més biblioteques, amb un total de 23 centres oberts.

Entre els projectes de futur i després de diverses demandes veïnals, la Biblioteca Sant Martí de Provençals encetarà etapa en un edifici nou. Es preveu enllestir les obres a la primavera del 2020. L’equipament també estrenarà nom, ja que el Consorci de Biblioteques, el Districte de Sant Martí i els veïns fa anys que van acordar anomenar-la Gabriel García Márquez, en record de l’escriptor colombià.

Quantes biblioteques hi ha a cada districte?

33 directores de biblioteques

Una altra dada curiosa relacionada amb les biblioteques barcelonines és la direcció d’aquests equipaments. Hi ha set centres dirigits per homes, un 17,5 % respecte del total.