Les 40 biblioteques de Barcelona estan repartides pels 10 districtes i no tots els barris en tenen una. La majoria estan especialitzades en una temàtica, com el cinema, els moviments socials o les ciències forenses. Després de dos mesos i mig tancades al públic per la crisi del coronavirus, les biblioteques reobren gradualment. Troba en aquest mapa les biblioteques obertes a Barcelona i quins horaris tenen.

La desescalada, a les biblioteques de Barcelona

Aquestes són les biblioteques obertes que trobaràs al mapa amb fotos a color.

  • Ciutat Vella:  Biblioteca Barceloneta – La Fraternitat, Biblioteca Sant Pau – Santa Creu i la Biblioteca Francesca Bonnemaison.
  • Eixample: Biblioteca Esquerra de l’Eixample – Agustí Centelles, Biblioteca Fort Pienc, Biblioteca Joan Miró i la Biblioteca Sagrada Família – J. M. Ainaud de Lasarte.
  • Sants-Montjuïc: Biblioteca Vapor Vell, Biblioteca Poble-sec Francesc Boix i la Biblioteca Francesc Candel.
  • les Corts: Biblioteca Montserrat Abelló.
  • Sarrià – Sant Gervasi: Biblioteca Sant Gervasi – Joan Maragall i la Biblioteca Clarà.
  • Gràcia: Biblioteca Jaume Fuster, Biblioteca Vila de Gràcia i la Biblioteca Vallcarca i els Penitents – Maria Antonieta Cot.
  • Horta-Guinardó: Biblioteca Guinardó-Mercè Rodoreda i la Biblioteca El Carmel – Juan Marsé.
  • Nou Barris: Biblioteca les Roquetes, Biblioteca Nou Barris, Biblioteca Vilapicina i la Torre Llobeta i la Biblioteca Zona Nord.
  • Sant Andreu: Biblioteca Bon Pastor, Biblioteca Ignasi Iglésias – Can Fabra i la Biblioteca Trinitat Vella – José Barbero.
  • Sant Martí: Biblioteca Poblenou – Manuel Arranz, Biblioteca el Clot – Josep Benet, Biblioteca Ramon d’Alòs-Moner, Biblioteca Sant Martí de Provençals i la Biblioteca Camp de l’Arpa – Caterina Albert.

La tornada a la normalitat serà progressiva. Amb l’arribada del juliol, ja n’hi ha 30 d’obertes. I, d’aquestes, 22 estaran obertes també a l’agost.

Especialitzacions del catàleg de les biblioteques

La biblioteca més nova a Barcelona és la Montserrat Abelló, de les Corts i està especialitzada en la cultura “maker”. L’especialització de cada centre pot estar relacionada amb el territori com és el cas de la Francesc Candel, a la Marina de Port. Aquest equipament té un fons dedicat a l’automobilisme per la història de la Zona Franca lligada al sector del motor. La temàtica també pot estar associada a la personalitat de qui dona nom l’equipament. Per exemple, la Biblioteca Esquerra de l’Eixample – Agustí Centelles està especialitzada en fotografia, o del Carmel – Juan Marsé, en novel·la barcelonina.

Inauguració de biblioteques de Barcelona per dècades

Pel que fa a l’antiguitat de les biblioteques, les que acumulen més història són la de Sant Pau – Santa Creu, amb 75 anys des que es va fundar el primer projecte, o la de Montbau, amb un origen que es remunta als anys 80. La primera dècada del 2000 és el període en el qual es van inaugurar més biblioteques, amb un total de 23 centres oberts.

Entre els projectes de futur i després de diverses demandes veïnals, la Biblioteca Sant Martí de Provençals encetarà etapa en un edifici nou. Es preveu enllestir les obres a la primavera del 2020. L’equipament també estrenarà nom, ja que el Consorci de Biblioteques, el Districte de Sant Martí i els veïns fa anys que van acordar anomenar-la Gabriel García Márquez, en record de l’escriptor colombià.

Quantes biblioteques hi ha a cada districte?

33 directores de biblioteques

Una altra dada curiosa relacionada amb les biblioteques barcelonines és la direcció d’aquests equipaments. Hi ha set centres dirigits per homes, un 17,5 % respecte del total.