Amb l’inici de la desescalada, canvien les restriccions que s’aplicaven a Catalunya des del 29 d’octubre per fer front a la segona onada de coronavirus. A partir del 23 de novembre, les biblioteques de Barcelona recuperen els serveis presencials. Així doncs, ja no cal reservar prèviament per agafar llibres en préstec i es pot accedir a les instal·lacions. També es poden consultar diaris i revistes. Això sí, l’aforament de les biblioteques està limitat al 50 %.

Les 40 biblioteques de Barcelona estan repartides pels 10 districtes i no tots els barris en tenen una. La majoria estan especialitzades en una temàtica, com el cinema, els moviments socials o les ciències forenses. Troba en aquest mapa les biblioteques de Barcelona i quins horaris tenen.

La desescalada a les biblioteques de Barcelona

Les 40 biblioteques de Barcelona van haver de tancar portes al març per evitar la propagació del coronavirus. Amb l’inici de les fases de la desescalada, aquests equipaments van reobrir progressivament, després de passar dos mesos i mig tancats. El 2 de juny van poder reobrir 10 biblioteques, amb cita prèvia i reservant prèviament els llibres que es volien agafar en préstec. 10 dies després, el mapa de biblioteques es va duplicar, amb 20 centres oberts. Al juliol, ja hi havia 30 biblioteques obertes amb horari d’estiu i a l’agost, n’hi ha hagut 22 que no han tancat per vacances. El 14 de setembre va culminar aquest procés, ja que a partir d’aquella data totes les biblioteques de la ciutat estaven obertes, excepte la de la Sagrera, que ha estat en obres fins al 16 de novembre. El 29 d’octubre, però, es van tornar a aplicar restriccions i les biblioteques només podien oferir el servei de préstec amb reserva prèvia.

Quines mesures cal prendre per anar a la biblioteca?

Aquestes són les mesures per evitar contagis per coronavirus que han de tenir en compte els usuaris de les biblioteques:

  • ús obligatori de la mascareta a partir dels sis anys
  • rentar-se les mans amb gel hidroalcohòlic
  • mantenir la distància de seguretat amb altres usuaris en els espais per llegir o estudiar

Especialitzacions del catàleg de les biblioteques

La biblioteca més nova a Barcelona és la Montserrat Abelló, de les Corts, i està especialitzada en la cultura “maker”. L’especialització de cada centre pot estar relacionada amb el territori com és el cas de la Francesc Candel, a la Marina de Port. Aquest equipament té un fons dedicat a l’automobilisme per la història de la Zona Franca lligada amb el sector del motor. La temàtica també pot estar associada amb la personalitat de qui dona nom l’equipament. Per exemple, la Biblioteca Esquerra de l’Eixample – Agustí Centelles està especialitzada en fotografia, o del Carmel – Juan Marsé, en novel·la barcelonina.

Inauguració de biblioteques de Barcelona per dècades

Pel que fa a l’antiguitat de les biblioteques, les que acumulen més història són la de Sant Pau – Santa Creu, amb 75 anys des que es va fundar el primer projecte, o la de Montbau, amb un origen que es remunta als anys 80. La primera dècada del 2000 és el període en el qual es van inaugurar més biblioteques, amb un total de 23 centres oberts.

Quantes biblioteques hi ha a cada districte?

33 directores de biblioteques

Una altra dada curiosa relacionada amb les biblioteques barcelonines és la direcció d’aquests equipaments. Hi ha set centres dirigits per homes, un 17,5 % respecte del total.