Hi ha més de 40 biblioteques a Barcelona repartides pels 10 districtes. La Biblioteca Montserrat Abelló, a les Corts, ha estat l’última a adherir-se al mapa de biblioteques de Barcelona. Amb aquesta incorporació, cada districte ja té un equipament de referència (pots consultar la biblioteca de referència de cada districte a la segona capa del mapa). La majoria de biblioteques estan especialitzades en una temàtica, com el cinema, els moviments socials o les ciències forenses. En aquest mapa pots consultar les especialitzacions així com la data d’inauguració i els horaris habituals.

Horaris de les biblioteques de Barcelona

Si el que busques és l’horari de les biblioteques de Barcelona, també ho trobaràs en aquest mapa. Busca la teva biblioteca i mira quin horari té i si és una de les biblioteques que obre el diumenge a la ciutat. El color de les icones t’ajudarà a diferenciar les biblioteques segons el districte al qual pertanyen. En la tercera i quarta capa d’aquest mapa també podràs trobar els horaris concrets de les biblioteques a l’agost i per Setmana Santa.

Inauguració de biblioteques de Barcelona per dècades

Pel que fa a l’antiguitat de les biblioteques, les que acumulen més història són la de Sant Pau – Santa Creu, amb 75 anys des que es va fundar el primer projecte, o la de Montbau, amb un origen que es remunta als anys 80. La primera dècada del 2000 és el període en el qual es van inaugurar més biblioteques, amb un total de 23 centres oberts.

Entre els projectes de futur i després de diverses demandes veïnals, la Biblioteca Sant Martí de Provençals encetarà etapa en un edifici nou. Les obres començaran a l’abril i es preveu que s’enllesteixin a la primavera del 2020. L’equipament també estrenarà nom, ja que el Consorci de Biblioteques, el Districte de Sant Martí i els veïns fa anys que van acordar anomenar-la Gabriel García Márquez, en record de l’escriptor colombià.

Biblioteques per districte

La biblioteca més nova a Barcelona és la Montserrat Abelló, de les Corts. És la biblioteca de referència d’aquest districte, fins ara no en tenia, i està especialitzada en la cultura “maker”. L’especialització de cada centre pot estar relacionada amb el territori com és el cas de la Francesc Candel, a la Marina de Port. Aquest equipament té un fons dedicat a l’automobilisme per la història de la Zona Franca lligada al sector del motor. La temàtica també pot estar associada a la personalitat de qui dona nom l’equipament. Per exemple, la Biblioteca Esquerra de l’Eixample – Agustí Centelles està especialitzada en fotografia, o del Carmel – Juan Marsé, en novel·la barcelonina.

A continuació podeu consultar les especialitzacions de les biblioteques de Barcelona englobades en grans àrees.

Biblioteques obertes diumenge a Barcelona

Les biblioteques obertes diumenge a la ciutat durant tot l’any són només tres: Ignasi Iglésias – Can Fabra, Jaume Fuster i Sagrada Família – Josep M. Ainaud de Lasarte. L’horari és d’11 a 14 h. La del Carmel – Juan Marsé també obre en diumenge però només durant la temporada d’hivern, del 25 de setembre al 26 de juny. Les 40 biblioteques sí que estan disponibles dissabte al matí, de 10 a 14 h i, una desena, també a la tarda.

El 85 % dels centres estan dirigits per dones

Una altra dada curiosa relacionada amb les biblioteques barcelonines és la direcció d’aquests equipaments. Hi ha sis centres dirigits per homes, un 15 % respecte del total.