Les 40 biblioteques de Barcelona estan repartides pels 10 districtes i no tots els barris en tenen una. Aquests equipaments estan especialitzats en una o diverses temàtiques, com el cinema o les ciències forenses. Alguns d’aquests fons estan relacionats amb el barri de la biblioteca, com el mar a la Barceloneta, o amb el nom del centre, com la Biblioteca Gabriel García Márquez, especialitzada en literatura llatinoamericana. Troba en aquest mapa interactiu les 40 biblioteques de Barcelona així com les cinc noves que es construiran.

Barcelona guanyarà cinc centres nous en els propers vuit anys, segons el Pla director de les biblioteques. La Biblioteca de Sarrià serà la primera que s’estreni a la tardor del 2023. La resta d’equipaments de nova construcció són la Biblioteca Prosperitat Ideal Plástica Flor (2023-2027), la Marina del Prat Vermell (2027-2031) i Sant Gervasi Sud (2027-2031). En el mateix període de temps també hi ha prevista la Biblioteca Pública de l’Estat a Barcelona, al costat de l’Estació de França.

Horari de les biblioteques de Barcelona

Les biblioteques de Barcelona van ampliar els horaris d’obertura al públic després de la pandèmia. Una de les novetats és que tots els centres obren dissabte al matí de 10 a 14 h. A més, hi ha 10 equipaments que també estan disponibles a la tarda, de 16 a 20 h. El diumenge torna a haver-hi quatre biblioteques obertes: la de la Sagrada Família – Josep Maria Ainaud de Lasarte torna a estar en funcionament després de nou mesos per les obres per millores en la climatització i l’estalvi energètic.

Actualment, hi ha dues biblioteques que estan tancades per obres. Són la Biblioteca les Corts – Miquel Llongueras i la Biblioteca de Sant Antoni-Joan Oliver. A la primera s’hi estan fent unes obres de millora i remodelació que s’allargaran fins a l’octubre que permetran modernitzar l’equipament, inaugurat l’any 2000. A la segona, els treballs s’allargaran fins al juny i premetran fer-ne una renovació integral, que inclou tant el mobiliari com el paviment i la instal·lació elèctrica.

Quines biblioteques obertes hi ha diumenge?

Quatre biblioteques de Barcelona estan obertes diumenge al matí, de 10 a 14 h:

  • Biblioteca Sagrada Família – Josep Maria Ainaud Lasarte
  • Biblioteca Jaume Fuster
  • Biblioteca Ignasi Iglésias – Can Fabra
  • Biblioteca el Carmel – Juan Marsé

Especialitzacions del catàleg de biblioteques

L’especialització de cada centre pot estar relacionada amb el territori, com és el cas de la Francesc Candel, a la Marina de Port. Aquest equipament té un fons dedicat a l’automobilisme per la història de la Zona Franca, lligada amb el sector del motor.

La temàtica també pot estar associada amb la personalitat de qui dona nom l’equipament. Per exemple, la Biblioteca Esquerra de l’Eixample – Agustí Centelles està especialitzada en fotografia, o la del Carmel – Juan Marsé, en novel·la barcelonina. Tot i això, en casos concrets se’n pot canviar l’especialització. Ha passat a la Montserrat Abelló, que ha rebut una donació de més de 2.000 documents i ara posa el focus en ciència-ficció.

En aquest cercador pots buscar la temàtica que vulguis (música, cinema, feminisme, artistes, educació, viatges, un barri concret…) per saber en quina biblioteca trobaràs llibres relacionats amb aquest interès. També pots fer la cerca pel nom de la biblioteca.