Les 40 biblioteques de Barcelona estan repartides pels 10 districtes i no tots els barris en tenen una. Aquests equipaments estan especialitzats en una o diverses temàtiques, com el cinema o les ciències forenses. Alguns d’aquests fons estan relacionats amb el barri de la biblioteca, com el mar a la Barceloneta, o amb el nom del centre, com la nova Biblioteca Gabriel García Márquez, especialitzada en literatura llatinoamericana. Troba en aquest mapa interactiu les biblioteques de Barcelona i quins horaris tenen.

Barcelona guanyarà una nou centre a Sant Martí a finals de maig. La Biblioteca Gabriel García Márquez substitueix la de Sant Martí de Provençals, que encadenava 54 anys al barri. Això no comportarà variar la xifra de 40 equipaments al mapa. En canvi, sí que passarà quan la nova biblioteca a Sarrià s’incorpori a la tardor del 2023. Un any després, al setembre del 2024, se n’obrirà una altra a l’antic cinema Pere IV, al barri del Besòs i el Maresme.

Horari de les biblioteques de Barcelona

Les biblioteques de Barcelona van ampliar els horaris d’obertura al públic des de la tardor de l’any passat. Una de les novetats és que tots els centres obren dissabte al matí de 10 a 14 h. A més, hi ha 10 equipaments que també estan disponibles a la tarda, de 16 a 20 h. El diumenge hi havia quatre biblioteques obertes però, actualment, i fins a l’octubre, en són tres perquè la de la Sagrada Família – Josep Maria Ainaud de Lasarte està tancada per obres.

Quines biblioteques obertes hi ha diumenge?

Quatre biblioteques de Barcelona estan obertes diumenge al matí, de 10 a 14 h:

  • Biblioteca Jaume Fuster
  • Biblioteca Ignasi Iglésias – Can Fabra
  • Biblioteca el Carmel – Juan Marsé

Especialitzacions del catàleg de biblioteques

Una de les biblioteques més noves a Barcelona és la Montserrat Abelló, de les Corts, i està especialitzada en la cultura “maker”. L’especialització de cada centre pot estar relacionada amb el territori, com és el cas de la Francesc Candel, a la Marina de Port. Aquest equipament té un fons dedicat a l’automobilisme per la història de la Zona Franca, lligada amb el sector del motor.

La temàtica també pot estar associada amb la personalitat de qui dona nom l’equipament. Per exemple, la Biblioteca Esquerra de l’Eixample – Agustí Centelles està especialitzada en fotografia, o del Carmel – Juan Marsé, en novel·la barcelonina.

En aquest cercador pots buscar la temàtica que vulguis (música, cinema, feminisme, artistes, educació, viatges, un barri concret…) per saber en quina biblioteca trobaràs llibres relacionats amb aquest interès. També pots fer la cerca pel nom de la biblioteca.