Les 40 biblioteques de Barcelona estan repartides pels 10 districtes i no tots els barris en tenen una. La majoria estan especialitzades en una temàtica, com el cinema, els moviments socials o les ciències forenses. Troba en aquest mapa interactiu les biblioteques de Barcelona i quins horaris tenen.

Barcelona guanyarà una nou centre a Sant Martí a la primavera del 2022. Actualment en construcció, la nova biblioteca Gabriel García Márquez substituirà la de Sant Martí de Provençals, que encadenava 54 anys al barri. Això no comportarà variar la xifra de 40 equipaments al mapa. En canvi, sí que passarà quan la nova biblioteca a Sarrià s’incorpori a la tardor del 2023. Un any després, al setembre del 2024, se n’obrirà una altra a l’antic cinema Pere IV, al barri del Besòs i el Maresme.

Horari de les biblioteques de Barcelona

Les biblioteques de Barcelona van ampliar els horaris d’obertura al públic des de la tardor de l’any passat. Una de les novetats és que tots els centres obren dissabte al matí de 10 a 14 h. A més, hi ha 10 equipaments que també estan disponibles a la tarda, de 16 a 20 h. El diumenge hi ha quatre biblioteques obertes.

Quines biblioteques obertes hi ha diumenge?

Quatre biblioteques de Barcelona estan obertes diumenge al matí, de 10 a 14 h:

  • Biblioteca Sagrada Família – Josep Maria Ainaud de Lasarte
  • Biblioteca Jaume Fuster
  • Biblioteca Ignasi Iglésias – Can Fabra
  • Biblioteca El Carmel – Juan Marsé

Quines mesures cal prendre per anar a la biblioteca?

Tot i que l’impacte de la covid-19 a Barcelona s’han reduït i algunes restriccions s’han flexibilitzat, aquestes són les mesures que es mantenen a les biblioteques per evitar contagis de coronavirus:

  • ús obligatori de la mascareta a partir dels sis anys
  • rentar-se les mans amb gel hidroalcohòlic
  • mantenir la distància de seguretat amb altres usuaris en els espais per llegir o estudiar

Especialitzacions del catàleg de les biblioteques

La biblioteca més nova a Barcelona és la Montserrat Abelló, de les Corts, i està especialitzada en la cultura “maker”. L’especialització de cada centre pot estar relacionada amb el territori com és el cas de la Francesc Candel, a la Marina de Port. Aquest equipament té un fons dedicat a l’automobilisme per la història de la Zona Franca lligada amb el sector del motor. La temàtica també pot estar associada amb la personalitat de qui dona nom l’equipament. Per exemple, la Biblioteca Esquerra de l’Eixample – Agustí Centelles està especialitzada en fotografia, o del Carmel – Juan Marsé, en novel·la barcelonina.