Hem deixat enrere els temps en què la ficció televisiva només era un entreteniment de sobretaula o una excusa per recrear-se en els drames sentimentals dels personatges. Ara algunes sèries d’estrena es mullen en temes polèmics i poc tractats a la pantalla, analitzem les més destacades.

1

‘Pátria’

Aitor Gabilondo. HBO, 2020

En aquest país ens costa molt digerir la ficció que tracta la nostra història recent, i encara més quan la proposta implica ETA i els seus actes. Va ser polèmic el projecte quan es va anunciar, ho va ser el seu magnífic pòster i ho serà ara la sèrie. Vist el pilot, aquesta adaptació de la novel·la de Fernando Aramburu té d’entrada el mèrit de situar-nos sense embuts en dos punts de vista contraposats sobre una mateixa realitat. Per un costat, el de les famílies de les víctimes dels atemptats, però també les famílies dels botxins. Només per això, per la idea de donar veu a tothom, la sèrie ja paga la pena. S’estrena el 27 de setembre a HBO.

2

‘We are who we are’

Paolo Giordano, Luca Guadagnino i Francesca Manieri. HBO, 2020

El segell de Luca Guadagnino, director de ‘Call me by your name’, es nota en aquesta història d’amor entre dos adolescents que viuen en una base militar nord-americana a la costa italiana. Ell és fill de dues soldats que han fet pública la seva relació, i la sèrie explora com aquest fet és percebut per l’entorn i afecta la vida del noi, que mai no ha acabat de sentir-se part de la vida d’elles. El cineasta torna a demostrar que té una sensibilitat molt especial a l’hora de parlar de l’adolescència i les seves contraindicacions, però al mateix temps es passa de pretensiós. Els episodis podrien ser més curts i no passaria res. Això sí, l’ús de la banda sonora és excepcional i Chloe Sevigny i Alice Braga, que interpreten les dues soldats, estan esplèndides.

3

‘Cuando el polvo se asienta’

Dorte Warnøe Høgh i Ida Maria Rydén. Filmin, 2020-actual

És molt dura i, si bé ha rebut l’aplaudiment unànime de la crítica, és cert que és d’aquelles que no ajuden a arreglar un mal dia, més aviat al contrari. La sèrie comença amb un atemptat terrorista impactant i ens mostra com eren les vides dels personatges abans de la tragèdia, però també s’endinsa en les seves devastadores conseqüències. És una autèntica joia que reflexiona sobre l’horror i la pèrdua des d’una perspectiva íntima que no és fàcil de veure d’aquesta manera. Mireu-la, perquè és una de les grans del 2020.

4

‘The vow (El juramento)’

Jehane Noujaim i Karim Amer. HBO, 2020-actual

Fa uns anys ens assabentàvem que l’actriu Allison Mack, coneguda per la sèrie ‘Smalville’, havia estat detinguda per tràfic sexual. I d’això va aquesta sèrie documental, d’una secta que es venia com una organització per a la motivació laboral i que aparentava una relativa normalitat perquè comptava amb alguns famosos entre els seus membres. Però amb el temps, alguns dels seus integrants es van adonar que es convertia les dones en esclaves sexuals del líder, destapant tortures i coaccions que posen la pell de gallina. La sèrie s’allarga massa i es recrea molt en detalls que no requerien de tanta retòrica, però el que explica és tan desarmant que no pots deixar de mirar.

5

‘El joven Wallander’

Ben Harris. Netflix, 2020-actual

Aquest “reboot” de les aventures del policia creat per Henning Mankell és un molt bon thriller, però és que a més aprofita l’avinentesa per fer una crítica a les màfies que exploten els immigrants i denunciar que aquesta és una realitat que ens toca tan de prop que no li podem girar l’esquena. De fet, és aquest rerefons social el que fa que aquesta sèrie estigui molt per sobre del previst, ja que afronta el tema amb rigor atenció al detall. Els fans de les novel·les també en quedaran contents, perquè la història està plena de picades d’ullet a l’univers de Wallander tal com el coneixíem fins ara.

6

‘Quiz’

James Graham. AMC, 2020

Els tres magnífics episodis d’aquesta sèrie se centren en el cas real de Charles Ingram, un concursant que va fer trampes per endur-se el milió de lliures de premi del programa ‘¿Quién quiere ser millonario?’. La minisèrie no és només una visió molt àcida del funcionament intern d’aquests programes, sinó una radiografia plena de mala bava d’una societat obsessionada amb l’enriquiment immediat. És el que dèiem, una aparent lleugeresa i aires de comèdia per a una història que ens emmiralla als nostres pitjors vicis. Hi destaca el seu repartiment, encapçalat per Matthew Macfadyen i Michael Sheen.

7

‘Podría destruirte’

Michaela Coel. HBO, 2020-actual

Michaela Coel és la creadora i guionista d’aquesta magnifica sèrie basada en les seves pròpies experiències i que s’endinsa en aquelles situacions del dia a dia en què una dona s’aboca a la pèrdua de poder de decisió sobre ella mateixa. Mirar-la és adonar-se de la gran quantitat d’ocasions en què s’exerceix un abús i en què el consentiment és fiscalitzat pels altres. Una sèrie molt necessària i molt valenta.