L’auge de la ultradreta arreu del món ha provocat que la ficció hi digui la seva, i a la ficció televisiva trobem nombroses propostes que ho tracten des de diferents perspectives i posant l’accent en la necessitat de la memòria històrica. Fem una llista d’aquestes sèries que mostren i combaten el feixisme.

1

‘Hunters’

David Weil. Amazon, 2020 – actual

És una de les grans apostes d’Amazon per a aquesta temporada i, com altres sèries d’aquesta plataforma, alterna un cert esperit de denúncies amb uns aires de thriller tradicional i ple d’acció. És la història d’un grup de caçadors de nazis a la Nova York dels anys 70. Mentre busquen els seus objectius descobreixen que alguns dels antics oficials de Hitler conspiren per crear un Quart Reich. Són 10 episodis més centrats en l’espectacle que no en l’evolució dels personatges, però això no és necessàriament dolent: la seva mala bava i els seus espetecs de violència la fan molt i molt entretinguda. I està ambientada als anys 70, però el seu tractament formal vindria a avisar-nos que els nazis no han acabat de marxar mai.

2

‘La amiga estupenda’

Saverio Costanzo. HBO, 2019 – actual

Basada en les novel·les d’Elena Ferrante, aquesta sèrie documenta l’amistat entre dues dones al llarg dels moments més convulsos de la història d’Itàlia. La primera temporada resseguia aquesta amistat plena de contratemps a una societat convulsa i en reconstrucció, encara esquitxada per la petjada del feixisme i la repressió. La segona se centra en el retrobament de les protagonistes en un context molt diferent, però al mateix temps acabes veient que s’hi mantenen aquelles realitats sociopolítiques que van impedir tota una generació, i molt especialment les dones, exercir d’elles mateixes amb llibertat. És una sèrie magnífica per la seva recreació d’època i per la veritat que transmeten les relacions entre els personatges.

3

‘Somos la ola’

J. Berger, D. Gansel i P. Thorwarth. Netflix, 2019 – actual

En aquesta sèrie, un grup d’estudiants alemanys inicia un moviment que vol ser revolucionari i acaba topant amb la crua realitat. La novel·la en què es basa és el 1981, però no para de guanyar vigència i ja va donar peu a una adaptació cinematogràfica notable l’any 2008. I 12 anys després, aquesta sèrie de Netflix vindria a ser el perfecte resum del que passa a les societats quan es normalitzen i banalitzen determinades actituds. La història se centra en un grup d’adolescents que, com a part d’un treball de classe, inicien un moviment revolucionari basat en les accions vandàliques. Però a mesura que el moviment creix i guanya intensitat, més s’assembla a allò que teòricament es volia criticar. La sèrie sap adaptar molt bé la novel·la i hi afegeix alguns punts més contemporanis que posen els pèls de punta pel seu realisme.

4

‘The sleepers’

Ivan Zachariáš i Ondřej Gabriel. HBO, 2019

Una sèrie que mostra el preu que van pagar algunes persones durant la coneguda com a Revolució de Vellut. La història està situada el 1989, i mostra un matrimoni que pateix un accident de cotxe mentre torna a casa després de molts anys a l’exili. Quan la dona es desperta, descobreix que el seu marit ha desaparegut i tot apunta que els responsables són els antics dirigents soviètics, que no estan disposats a acceptar la fi del seu domini. ‘The Sleepers’ és la perfecta suma entre thriller polític i una radiografia gens convencional de la dificultat de superar els costums de l’autoritarisme. És una sèrie que convé reivindicar perquè ha passat molt desapercebuda, i cadascun dels seus sis episodis és molt interessant.

5

‘El día de mañana’

M. Barroso, I. Martínez de Pisón i A. Hernández. Movistar, 2018

Una sèrie de fort accent català que tracta els darrers dies del franquisme. Es basa en la novel·la d’Ignacio Martínez de Pisón i se centra en un home, Justo Gil, que arriba a la Barcelona dels anys 60 i acaba convertit en un agent doble en plena eclosió de la lluita antifranquista. És una sèrie molt hàbil perquè encerta a ser tant una història d’amor com una radiografia dels esdeveniments i personatges que van fer possible la transició democràtica. Se li pot retreure que en algunes coses és una mica convencional, però està molt ben rodada i compta amb grans intèrprets com Oriol Pla, Aura Garrido o Karra Elejalde.

6

‘Years & years’

Russell T Davies. BBC/HBO, 2019

‘Years and Years’ s’ha convertit en un dels símbols de la lluita contra l’auge de la ultradreta arreu del món. És un fenomen perquè ens hi reflectim. Cada personatge és un mirall dels diferents fronts socials i polítics que tenim al davant, i la seva idea d’especular amb com serà el món si seguim per aquest camí ens la fa tan propera com inquietant. És exactament el motiu pel qual sèries com ‘Black mirror’ s’han instal·lat a l’imaginari col·lectiu: aparentment són una distopia, però en realitat ens parlen del present; no són advertències, sinó que en el fons ens espanten perquè ens parlen del present. En el cas de ‘Years and years’, només amb el personatge populista i xenòfob que interpreta Emma Thompson ja en fem prou per veure materialitzats els nostres pitjors malson.

7

‘Peaky Blinders’

Steven Knight. BBC/Netflix, 2013 – actual

Que el tema és candent també ho demostra que sèries ja consagrades ho integren a la seva trama, com el que ha passat a la cinquena temporada de ‘Peaky Blinders’, amb la introducció del personatge d’Oswald Mosley, fundador de la Unió Britànica de Feixistes. Aquest és el motiu pel qual se l’ha convertit en el gran antagonista de la cinquena temporada: el seu mateix creador ha explicat que hi havia la voluntat d’establir paral·lelismes amb l’actualitat, un objectiu que aquesta magnífica sèrie compleix des del seu primer episodi. De fet, ‘Peaky Blinders’ ja és en molts aspectes una veritable síntesi de la història europea del segle XX i segurament és per això que els seus fans porten molt malament l’espera en una següent temporada. La sisena ja està en fase de rodatge, però encara no té data d’estrena.

8

‘La conjura contra América’

David Simon i Ed Burns. HBO, 2020

David Simon és un dels artífexs d’aquesta adaptació de la novel·la de Philip Roth, que imagina una Amèrica dels anys 40 entregada al feixisme. Una joia que imagina una Amèrica dels anys 40 alternativa, fruit de la derrota de Roosevelt a les urnes i la normalització de l’antisemitisme i la repressió. La seva adaptació televisiva, impulsada pel creador de ‘The wire’, té al seu repartiment Winona Ryder, John Turturro i Zoe Kazan, i s’estrena el proper 17 de març.