Ens centrem en sèries que denuncien situacions injustes i que visibilitzen problemes socials que fins ara eren poc tractats a la televisió.

‘Creedme’ (‘Unbelievable’)

Susannah Grant, Ayelet Waldman i Michael Chabon. Netflix, 2019

Partint d’un cas real de violació, aquesta minisèrie de Netflix denuncia la incapacitat del sistema per protegir les víctimes. Parteix d’un cas real per oferir una denúncia molt punyent i plena de sensibilitat sobre els prejudicis als quals es veuen sotmeses les víctimes i la incapacitat del sistema per protegir-les. Recrea els fets tal com van passar: primer mostra una de les víctimes d’un violador en sèrie, a qui la policia no es va creure i va acabar acusada de presentar una denúncia falsa, i després mostra les investigacions de les agents que van interconnectar els casos i van aconseguir identificar el culpable. És tant una denúncia amb perspectiva de gènere com un thriller molt ben resolt que et manté molt pendent durant els episodis.

‘The Victim’

Rob Williams. BBC, 2019

La història d’una mare que vol fer justícia per la mort del seu fill és una minisèrie, en aquest cas de la BBC, sobre una mare que veu com l’assassí del seu fill surt de la presó i pren mesures molt dràstiques que desencadenen l’efecte contrari del que desitjava. El que busca aquest tens thriller és posar el focus sobre el concepte de venjança i les deficiències d’un sistema judicial que no sempre sap estar a l’altura moral dels casos que tracta. Brilla perquè no és gens maniquea i sap endinsar-se en els matisos dels personatges, i en aquest sentit és clau la interpretació esplèndida de Kelly MacDonald.

‘Our Boys’

Hagai Levi, Joseph Cedar i  Tawfik Abu-Wael. HBO, 2019

Basada en un cas real particularment esfereïdor, tracta del segrest i assassinat de tres adolescents jueus a mans de Hamas i que va desencadenar una venjança que va culminar en uns enfrontaments sagnants a la franja de Gaza. La sèrie reconstrueix el cas des de la perspectiva de les famílies i de la unitat antiterrorista encarregada d’investigar-lo, i també analitza les conseqüències polítiques dels fets, però sobretot del que es tracta és de reflexionar sobre les víctimes. ‘Our boys’ és un clam per resoldre un conflicte que no para de generar víctimes que mai no haurien d’haver-ho estat. Una injustícia que la sèrie mostra amb rigor dramàtic i una posada en escena excel·lent.

‘Así nos ven’ (‘When They See Us’)

Ava DuVernay, Julian Breece, Robin Swicord, Attica Locke i Michael Starrbury. Netflix, 2019

La història dels coneguts com els cinc de Central Park, que van ser acusats i condemnats per la violació d’una dona a Nova York el 1989, i 13 anys després es va demostrar que no havien estat ells. La minisèrie de Netflix es dedica a reconstruir el cas sense forçar els engranatges melodramàtics i el resultat és inapel·lable: els fets són tan durs per si mateixos, i estan tan ben explicats, que els espectadors no podem sentir altra cosa que indignació i impotència. Ens emmiralla en una injustícia que ens podria passar a nosaltres, que té a veure amb els prejudicis socials i racials, i que ens fa adonar de les fragilitats del sistema. Són quatre episodis i cadascun és extraordinari.

‘American Crime’

 John Ridley. ABC, 2014 – 2017

La primera versava sobre un judici per assassinat amb connotacions racistes, la segona sobre un cas de violació i la tercera sobre la precarietat de la immigració. És el retrat de tres injustícies que permeten explorar els clarobscurs del sistema judicial i penitenciari, però també d’una societat que insisteix a no mirar de cara les seves profundes contradiccions socials. Era una sèrie molt arriscada que venia d’una gran cadena com l’ABC i segurament, per això, va acabar cancel·lada, però ens ha deixat tres temporades molt recomanables.

‘The Night Of’

Richard Price i Steven Zaillian. HBO, 2016

El retrat perfecte d’una societat que actua sempre amb prejudicis. És la història d’un jove estudiant d’origen pakistanès que durant una nit de festa s’embolica amb una noia i l’endemà apareix morta. Més enllà de les aparences, el color de la seva pell acaba essent determinant perquè acabi a presó i sembli que té un dret relatiu a defensar-se. La sèrie és una denúncia molt contundent d’un sistema policial que maltracta el diferent, d’un sistema judicial que no el protegeix i d’un sistema penitenciari que el transforma fins a extrems inimaginables. John Turturro hi ofereix una interpretació memorable com a advocat del protagonista.

‘The Replacement’

Joe Ahearne. BBC, 2017

Sèrie que denuncia la situació d’algunes dones quan s’agafen baixes laborals per maternitat. Potser no brilla en l’aspecte formal, però és molt necessària per visibilitzar un problema poc habitual de veure en ficció. La seva protagonista és una arquitecta que està a punt de ser mare i veu com la seva substituta maniobra per treure-li el lloc de feina, davant la passivitat de l’empresa. El millor d’aquesta sèrie de tres episodis és el retrat d’una injustícia que no només passa a feines precàries, sinó que afecta tots els àmbits del món laboral.

‘Examen de conciencia’

Albert Solé. Netflix, 2019

Tres episodis que mostren amb contundència els abusos sexuals a institucions de l’Església del nostre país. Sèries com aquesta ajuden a fer justícia a la ingent quantitat de víctimes que durant molts anys no han trobat la manera d’explicar el seu cas. La sèrie documental ens permet escoltar la seva veu, i al mateix temps ofereix un retrat devastador d’una realitat que ja fa temps que ha sortit de les ombres per convertir-se en una problemàtica que ens afecta a totes i tots.