La notícia s’ha conegut aquest dilluns matí a través de les xarxes socials: Barcelona tindrà una nova gran llibreria i es dirà Finestres. Serà un local de 800 m2 ubicat al carrer de la Diputació, 249, l’espai on hi havia el restaurant Monvínic, que va tancar portes al juny. Aquest espai dedicat al vi era propietat de l’empresari farmacèutic Sergi Ferrer-Salat, ara soci fundador de la nova llibreria.

Al capdavant de Finestres hi ha les llibreteres Àurea Perelló i Myreia València, acompanyades per “l’scout literària” Camila Enrich i els escriptors Kiko Amat i Marina Espasa. De fet, seran ells els que s’encarregaran de portar “escriptors, experts i tota mena de personatges interessants al local”.

De fet, el nom de la llibreria Finestres ja és tota una declaració d’intencions i s’inspira en la cita de Julien Green : “Un llibre és una finestra per evadir-se”. I ells afegeixen : “Per nosaltres, també és una eina per comprendre, divertir-se i créixer espiritualment”.

“Volem ser una llibreria per llegir”

Tot i néixer en plena pandèmia, l’objectiu de Finestres és ambiciós: “Ser una de les grans llibreries de Barcelona i del país”. Això, asseguren a les xarxes, passa per un fons de “milers de llibres” de tots els tipus i gèneres. També per tenir sofàs “comodíssims” per llegir en silenci tant de temps com es vulgui. “Volem ser una llibreria per llegir-hi. No és un eslògan buit”, asseguren als lectors.

L’altre objectiu és convertir-se en un nou centre cultural de la ciutat. “Farem tots els actes, xerrades i saraus que la covid ens deixi”, avancen els impulsors. La intenció de Finestres, però, és oferir trobades que suposin una alternativa al calendari de presentacions habitual. Això vol dir trobades en format íntim o la possibilitat d’escoltar veus singulars del sector del llibre, “encara que no siguin novetat o tendència”. També impulsaran un Premi literari i unes beques per a creadors dotats amb 90.000 euros anuals.

Finestres no és l’única gran llibreria que s’obrirà a Barcelona durant la pandèmia. Aquest juliol, de fet, es va inaugurar la llibreria Ona, un espai de 1.000 m2 al carrer Pau Claris especialitzat en llibres en català.