Aquests dies de confinament un dels llocs més visitats de casa és la cuina. Per als amants de la gastronomia és una oportunitat única per practicar o per innovar, però per als qui no són tan amics dels fogons elaborar els àpats de cada dia pot ser un autèntic suplici. Hem escollit algunes iniciatives que volen ajudar a fer-ho més amè amb idees i receptes per cuinar durant la quarantena. A Instagram s’han creat els “hashtags” #jocuinoacasa i #yococinoencasa perquè tothom que vulgui comparteixi els plats que faci aquests dies. A cuinar!
Ferran Adrià
“Cuinar és com fer exercici: has d’agafar la rutina”. Això explica Ferran Adrià al seu compte de Twitter. El prestigiós xef no cuina davant la càmera, però ha ofert cada dia, durant 50 dies, receptes senzilles i consells per organitzar-se a la cuina i fer menús diaris, basant-se en el seu llibre ’El menjar de la família’. El llibre reuneix el que menjava el personal del restaurant El Bulli i el cuiner assegura que són plats senzills, ràpids i amb ingredients fàcils de trobar. Samfaina amb bacallà, vichyssoise, espaguetis amb tomàquet o unes postres de pinya colada, per exemple.
Ara ha compartit en PDF el seu llibre ‘Qué es cocinar’ que, assegura, és el més important que ha escrit. En aquest post, a més, ensenya el taller des d’on ha estat fent els vídeos i on l’any 2000, atenció, es va contextualitzar la seva famosa esferificació!
¡Lo prometido es deuda! En este enlace https://t.co/oSOJYh1E7y os podéis descargar el libro “Qué es cocinar”. Un libro esencial en el que enfoco la cocina desde el máximo de prismas posibles para alcanzar un objetivo: Comprender. ¡Un fuerte abrazo a todos! #SeguimosConectados pic.twitter.com/3i2DCQ4nq1
— Ferran Adrià (@ferranadria) May 6, 2020
Carles Gaig
El xef del Restaurant Gaig, que per cert l’any passat es va traslladar de Barcelona a la localitat de Bolvir, al Pirineu català, també s’ha animat a fer algunes receptes per aquests dies de confinament en el seu Instagram. Poularda, ànec, i també plats que tots cuinem, com ara truita de patates, ous ferrats o un arròs amb allò que tenim a la nevera. Però no us deixeu enganyar, que tots tenen el toc del mestre de la fusió entre la cuina tradicional i d’autor. Com a curiositats, ens fa uns ous ferrats amb aigua, o aquesta confitura de llimona i cumquat.
També us deixem la recepta d’una amanida deliciosa que va preparar pel nostre programa!
Nandu Jubany. Receptes
El xef Nandu Jubany és un dels més prestigiosos de Catalunya i també s’ha solidaritzat amb els confinats que necessitin idees per a la cuina. Aquests dies ha compartit les seves receptes del confinament a Instagram. Macarrons a la bolonyesa, mandonguilles amb sípia, carn de vedella amb tomàquet de penjar, sardines en escabetx o també algunes postres com ara pastís Tatin, pastís de formatge o flam. Mmmmm!
El Quim de la Boqueria
El cuiner Quim Márquez, més conegut com El Quim de la Boqueria (pel seu popular bar dins el mercat), publica cada dia una recepta al seu compte d’Instagram i envia forces a tothom des de la cuina per passar aquests dies el millor possible. Carn d’olla, risotto, trinxat de la Cerdanya, arròs caldós o cigrons amb bacallà i col Kale són algunes de les propostes. També comparteix la recepta de la bomba del Quim de la Boqueria! Esteu bavejant, oi?
Maria Nicolau
La Maria Nicolau és cuinera al restaurant El Ferrer de Tall, a Vilanova de Sau, i aquests dies ens deixa receptes de confinament al seu compte de Twitter @malbercocs. Els seus vídeos són molt didàctics i també explica trucs de cuina i altres curiositats. No deixeu d’escoltar-la!
🥗 Aquí teniu el FIL amb els links directes als videotutorials de #cuinaracasa ⬇️
1. La truita de patates 🥔 https://t.co/hL4Nz5pS4e
2. Les rosquilles (amb nens) 🥯 https://t.co/SEi0lLDYPT
3. Mongetes guisades amb morro i orella 🍛 https://t.co/W2DKJZAlzL— Maria Nicolau (@MAlbercocs) March 23, 2020
Dani García
El xef de Marbella, ex-tres estrelles Michelin i amb projectes actuals com Lobito de Mar o la propera obertura a Madrid a l’hotel Four Seasons, s’ha unit a la iniciativa #YoCocinoEnCasa. Idees senzilles com amanida Cèsar, truita de patates o el sandvitx punk de les seves filles, propostes ianquis com un “Big Mac” o uns “Mac and cheese”o plats de mar com fideus a la cassola i arròs de llamàntol. Totes les receptes amanides amb la seva gràcia malaguenya i olé.
Juan Pozuelo
A càrrec del restaurant madrileny El Mollete, el cuiner Juan Pozuelo no para de publicar receptes aquests dies. Lasanya de verdures, ous trencats, estofat de perdiu, arròs de pollastre o uns “donettes” especials. També mostra com fer una de les tapes que s’han posat més de moda a Barcelona: els torreznos.
Cooking Quarantine Sessions
Al compte d’Instagram Cooking Quarantine Sessions, hi ha diversos cuiners, alguns de molt mediàtics com Dabiz Muñoz o els germans Torres. Fan vídeos de les receptes o bé les pengen per escrit. Guisat estil Thai, fideus a la catalana, escudella o moniato farcit de mongeta blanca. Boníssim!
Guia Repsol
La Guia Repsol també anima tothom a cuinar aquests dies i s’ha posat en contacte amb diversos cuiners perquè pengin algunes receptes a l’Instagram de la guia. Áxel Smyth ens proposa un arròs de llet trufat; el Quim de la Boqueria, uns ous ferrats amb gambes; la María José Martínez fa espatlla de xai amb mel; i el Juanjo Losada, unes tallarines a la carbonara però sense tallarines! Voleu saber l’ingredient que fa servir?
Receptes vegetarianes
Teresa Carles
és una de les cuineres vegetarianes de referència de Barcelona i sempre ha apostat per la cuina sana. Aquests dies al seu Instagram podreu trobar receptes de trinxat de muntanya, mandonguilles veganes o espaguetis estil Thai. També és un compte didàctic en què, per exemple, regala el quefir que fa més de 40 anys que tenen a la cuina, o explica què és el nap negre, una varietat pròpia de Catalunya. Per a aquells que encara dubtin que la cuina vegana pot ser exquisida.
La Marta Martínez és nutricionista i autora del llibre ‘Guía para el vegano (im)perfecto’. Ens proposa receptes veganes al seu perfil d’Instagram. Algunes de més elaborades i d’altres de ben senzilles per als vegans o per als qui no vulguin consumir gaires productes d’origen animal. Ho combina amb consells de nutrició i la seva experiència personal. Bolonyesa vegetal, mandonguilles de tempeh o hamburgueses de tofu són algunes de les seves propostes.
Begudes
I si mengem, bevem. L’enòloga Meritxell Falgueras té clar que durant el confinament és més que recomanable beure una mica de vi, i en els seus comptes de Twitter i Instagram (@winesandthecity) ens en parla. També de cuina i de com suportar millor aquests dies. Fins i tot proposa obrir aquells vins que teníem reservats per a ocasions especials durant aquests dies. És que no és especial estar confinat?
Siempre he tenido una debilidad por el carisma 🙌 del sumiller @davidseijaswine Hoy a las 18 horas en mi instagram live hablaremos sobre su nariz de oro, su etapa en el Bulli con 🍷@ferrancentelles , su proyecto @GallinaPielWine 🍇 y su cambio de vida.
❤️#ConVinoConTodo pic.twitter.com/z5RgbOmrDO— Meritxell Falgueras (@winesandthecity) May 13, 2020
Per als amants de la cervesa i, en especial, de la cervesa artesana, aquest també pot ser un bon moment per assaborir-ne una bona ampolla i oblidar-nos per un moment del que està passant a fora. Aquesta beguda ha anat guanyant adeptes i ja són moltes les marques que fabriquen la seva pròpia cervesa artesana. Algunes de les més conegudes i elaborades a Catalunya són l’Almogàver (@almogaver_beer), la Rosita (@cervezarosita), Cerdos Voladores (@barcelonabeercompany) o la del Montseny (@cervesamontseny), que, a més, en clau d’humor, s’ha inventat una caixa de supervivència. Podeu descobrir-la al seu compte d’Instagram.
Receptes lesbianes
Per acabar, una curiositat. El grup Love of Lesbian s’ha implicat molt en el confinament. Ofereixen converses, lectura i música. A més, Uri Bonet, bateria de la banda, cuinarà un plat diferent cada dissabt! Els fans del grup segur que no s’ho deixaran perdre.