L’ecogastronomia o “slow food” no és una moda passatgera, es tracta d’un moviment que connecta la gastronomia amb conceptes tan actuals com l’ecologia i la sostenibilitat. Va néixer a Itàlia als anys 80 i ja és present arreu del món. Defensa el conreu i el consum preferent de productes locals. I els restaurants que s’hi adhereixen es comprometen a cuinar, majoritàriament, amb productes de proximitat, de temporada i ecològics.

El novembre del 2018 es va publicar ‘Barcelona Slow Food Guide 2019’, la primera guia de restaurants i comerços “slow food” de Barcelona. Hi trobareu més de 100 establiments, d’entre els quals, els nostres gastronomistes,  Josep Sucarrats i Carme Gasull, en destaquen set.

Els 7 millors restaurants “slow food” de Barcelona

 

Gat Blau

Carrer del Comte Borrell, 122 (l’Esquerra de l’Eixample)

Un dels restaurants “slow food” més sol·licitats és el Gat Blau. Hi fan un dels millors menús de migdia de la ciutat. Fórmula Eco l’anomenen ells: ecològica i econòmica. S’hi menja molt bé i s’hi beu molt bé, francament, a preus assequibles (menú migdia a 13,70 euros). El més probable és que hi arribis i t’hi trobis una cua considerable, però el local és gran i fan via. També pot ser que hagis de compartir taula, n’hi una parell de pensades per a grups que fan les dues funcions. Al capdavant del projecte hi ha el Pere Carrió als fogons i la Jo Mestres a la sala.

Rasoterra

Carrer del Palau, 5 (el Gòtic)

El Rasoterra de Daniele Rossi, Chiara Bombardi i Guillem Galera és al rovell de l’ou de la ciutat. En aquest bistrot vegetarià hi tenen un menú degustació de migdia de tres plats i unes postres a 19,50 euros; i també ofereixen un plat del dia amb copa de vi, pa i aigua. Ja van cap al sisè any de vida i se’ls considera un exemple de restaurant vegetarià creatiu, amb un 90% dels plats vegans. El xef Ángel Laguna signa la cuina ecològica i sostenible del restaurant.

Xavier Pellicer

Carrer de Provença, 310 (la Dreta de l’Eixample)

Xavier Pellicer té un menú de migdia a 28 euros de molta qualitat. Les verdures i hortalisses n’acostumen a ser les protagonistes, mentre que la proteïna animal fa el paper de comparsa. Al Xavier Pellicer li preocupa fer una cuina saborosa i a la vegada saludable i equilibrada, una fórmula que està triomfant entre els barcelonins, en aquest i en altres restaurants.

Olivos, comida y vinos

Carrer de Galileu, 159 (Sants)

L’establiment pertany a l’Ezequiel Devoto i la Maria Escobar, parella a la feina i a la vida, i ells dos s’ho maneguen tot, que no és fàcil: el primer als fogons i, la segona, a la sala. L’Ezequiel i la Maria han estrenat l’any tancant a les nits i estrenant menú de migdia a 15 euros: un primer, un segon i unes postres delicioses que et fan sortir tip i satisfet.

La Mar Salada

Passeig de Joan de Borbó, 58-59 (la Barceloneta)

La revista ‘Time Out’ va atorgar-los un premi al millor menú de diari de tot Barcelona (19,50 euros). Un menú variat, equilibrat i de qualitat que ofereixen de dilluns a divendres al migdia, amb l’excepció de dimarts, que és tancat. Del millor que queda al barri mariner de Barcelona, amb permís del Somorrostro, del Jordi Limón, que encara fa cuina amb producte local, sobretot, peixos descartats, que coneix molt.

Sergi de Meià

Carrer d’Aribau, 106 (l’Antiga Esquerra de l’Eixample)

Cuina desacomplexadament catalana i 100% de proximitat a l’hora d’esmorzar, dinar i sopar. Al migdia té el que ell anomena menú de la setmana (23,50 euros): entrant, segon i postres. Tot boníssim, t’ho podem assegurar. I amb una carta de vins molt llaminera.

Monvínic

Carrer de la Diputació, 249 (la Dreta de l’Eixample)

Per una ocasió especial, Monvínic ofereix una cuina exquisida amb un menú de migdia a 35 euros de la xef Ariadna Julian. A més, periòdicament s’organitzen activitats dedicades a la cultura del vi.