Clavell Morgades Antiguitats (carrer de Girona, 29) és un tros d’Argentona a la Dreta de l’Eixample de Barcelona. Un local que sembla una antiga casa de pagès decorada amb un gust exquisit, repleta de quadres, retaules, cadires, columnes, miralls, calaixeres, taules i ceràmica. L’any 2005 un equip de betevé va recórrer les dues plantes d’aquest establiment per parlar de la història de la família i les peces d’art que conserven.

Antiga fusteria

La dels Clavell és una llarga nissaga de fusters: “Besavi, rebesavi, no sabem exactament quan va començar”, diu el Sergi Clavell, “va ser el meu avi, Jaume Clavell, qui a través de Puig i Cadafalch va entrar en el món de les antiguitats, el col·leccionisme i l’amor per l’objecte històric“. El Jaume Clavell era fuster, i mai no va tancar la fusteria del carrer de Girona, “ho va combinar amb la seva passió, que era l’escultura. Va fer moltes peces per Montserrat, per Poblet…”. Explica el Sergi en un local que s’ha reconvertit en un olimp per a col·leccionistes sense perdre ni un una partícula de pols de l’antiga atmosfera creada a principis del segle XX. Els taulons de fusta s’han substituït per obres d’art i antiguitats catalogades i estudiades per autèntics apassionats.

En recordança d’Argentona

El pis superior era l’habitatge del fuster Jaume Clavell, “el seu referent, on s’havia criat, era la casa d’Argentona, i va voler portar la vila aquí”, explica el Sergi. És un espai singular, rústic, amb una llar de foc i unes bigues de fusta suportades “per capitells de pedra d’una església d’Argentona que es va tirar a terra”, afegeix. També la taula és una peça important, “la típica taula catalana del segle XVIII feta per ell per poder utilitzar-la sense fer malbé una d’original”. Sense oblidar la cadira, “per la banqueta va fer el tipus d’escambell religiós de principi del període medieval, perquè el meu avi era molt amic de l’abat Escarrer de Montserrat”. Era una casa de doble nivell amb les habitacions a la part superior, per allotjar els seus cinc fills.

Ceràmica tradicional catalana

Antiguitats Clavell Morgades és un local amb omnipresència de ceràmica catalana. Es poden veure les escales que condueixen a l’habitatge, que està decorat amb càntirs i plats: “La ceràmica és una pedra angular del col·leccionisme català. És un element que no té molta presència als museus, en general, però és molt important per aprendre les arts decoratives europees“. Això en Jaume Clavell ho va entendre molt aviat, explica el seu net Sergi.

Antiquaris des dels anys 70

A finals dels anys 70, el pare del Sergi Clavell, Narcís Clavell, va reconvertir l’antiga fusteria en una casa d’antiguitats després d’associar-se amb Montserrat Morgades. Explica el Sergi que per ser un bon antiquari “t’ha d’apassionar. El que ens emociona de veritat és trobar una gran peça, comprar-la i estudiar-la” i, rebla, “si la feina està ben feta, es ven sola”.