L’Albert Llopart , propietari del bar bodega Gelida (Diputació, 133), és un home afable i amable. És un dels ingredients essencials de l’èxit d’aquest local autèntic on se serveixen plats per sucar-hi pa. Explica l’Albert que quan el seu pare va agafar el negoci, l’any 1946, “Això ja era un bar, petit. Als anys 60 el va ampliar unint-lo a una antiga carboneria. Això sí, en va voler conservar la imatge i l’essència”. Una essència que s’ha prolongat al llarg de 75 anys. El 2015, un equip de betevé va documentar la història d’aquesta bodega emblemàtica protegida per preservar-ne la seva identitat.

Un petricó de vi

Encara conserven amb molt d’orgull en un racó del local la caixa registradora que van utilitzar entre 1946 i 1960, i com no, o les bótes de vi, que tenen ‘amagades’, tocant al sostre, per no ocupar espai a la gran sala menjador. Allà només es veuen cinc aixetes metàl·liques numerades de l’u al set que no paren d’obrir i tancar-se. “Encara venem força vi. Posem el porronet a la gent que ve a esmorzar i després, a litres. Una garrafeta, com es feia abans. Quan estava el meu pare la gent venia a buscar un petricó de vi“, recordava l’Albert. Avui dia encara preserven, i fan servir, les antigues mesures d’un quart, mig litre, tres quarts i un litre. Un del elements característics del bar bodega Gelida és la seva llarga barra, un element que s’ha anat transformant al llarg del anys “Quan vam ampliar el local als any 60 vam posar primer una barra de fusta, com es feia abans. Però va quedar desfasada i la vam canviar cap als anys 80”.

La penya de les cinc copes

“A la meva mare li agradava molt el futbol”, recordava l’Abert l’any 2015, “Aquesta era la seu de la penya Cinc Copes. Tenim una fotografia commemorativa d’aquell any en què el barça va aconseguir els cinc títols, la temporada 51-52”, recordava l’Albert, “Van estar molts anys… D’aquí sortia un autocar que anava al camp els dies de partit. Abans la gent anava al camp amb autocar”.

12 quilos de cap i pota

La Laura Albéniz, treballadora l’any 2015 de la bodega Gelida, presentava alguns dels plats que elaboren a diari, “Tradicionals, de mercat i de tota la vida. L’estrella és sens dubte el cap i pota, arribem a fer 12 quilos diaris“. També hi ha altres propostes com “La vedella guisada, és un plat que fem amb les galtes de la vedella i és un plat original que es fa des de l’any 46. El pare de l’Albert feia aquest plat a la cuineta de fora i la seva mare el venia”. També tenen fricandó, tripa, bacallà. els dimarts i els dijous arròs, els dimecres canelons, els dilluns fideus…” Els fogons de la cuina no paren. Paelles, safates i olles plenes de guisats de diferents tonalitats estan a punt  per alimentar uns comensals fidels als populars esmorzars de forquilla.

 

Reobertura després del confinament pel coronavirus

El bar bodega Gelida ha reobert el 7 de maig de 2020 després del confinament causat per la pandèmia del coronavirus. Només ofereixen menjars per emportar, plats típics com el fricandó, les galtes al forn, les mandonguilles, la vedella guisada, el bacallà i, com no, el cap i pota.  Estan a l’espera de tornar a muntar la seva envejable terrassa, i que la vida torni a la normalitat per aquesta bodega de barri a qui ja falta poc per celebrar els 75 anys.