En Paco Pérez és un cuiner que, de molt petit, va canviar Huelva per la costa de Llançà. I allà s’ha quedat, mirant el mar. Amb només 11 anys, va començar a la cuina d’un hotel, abans d’estudiar amb artistes dels fogons com Michel Guérard o Ferran Adrià. I queda clar que en va treure profit, perquè des que es va fer càrrec del restaurant Miramar, l’històric establiment familiar de Llançà, s’ha convertit en el nom més brillant de la gastronomia catalana actual amb sis estrelles Michelin. I és que la feina del Paco s’ha estès a Barcelona, Berlín o, més recentment, a Girona. I avui el rebem a l”Àrtic’ per parlar-nos de ‘Cocottes’, és a dir, de cuina tradicional feta amb olles i cassoles. I nosaltres ja estem salivant des del moment en què l’hem vist entrar per la porta.

 

Cuina familiar

La cuina d’olles, cassoles o cocotes sembla que no estigui de moda. En el nostre dia a dia de presses i corredisses amunt i avall, aquesta mena de gastronomia sembla lenta i complicada d’elaborar. El xef Paco Pérez, però, no hi està d’acord, i amb el seu nou llibre reivindica la cuina amb aquests utensilis com una manera de recuperar uns plats tradicionals, fàcils de fer i que conviden a reunir tota la família a taula. Amb les seves receptes, acompanyades de les fotografies de Francesc Guillamet i dels textos de Salvador Garcia-Arbós, sembla més fàcil canviar la paella i la planxa per l’olla i la cassola.

Un xef amb molta estrella

Al llarg de la seva carrera, Paco Pérez s’ha convertit en el cuiner amb més estrelles Michelin de Catalunya i el segon d’Espanya. Xef del restaurant Miramar de Llançà, un recinte amb 80 anys d’història, ha acumulat fins a sis d’aquests prestigiosos guardons en restaurants a Barcelona, com l’Enoteca de l’Hotel Arts, o a Berlín, on hi ha el Cinco de l’hotel Das Stue. I des de fa poc, també té un restaurant a Manchester, el Tast, amb Pep Guardiola i Txiki Begiristain, on ofereix cuina tradicional catalana. Tant li fa on obri un restaurant: Paco Pérez mai no oblida on són les seves arrels.