El ministre de Sanitat, Salvador Illa, ha assegurat aquest dimarts que “l’estat d’alarma és imprescindible” i que “no hi ha alternativa” per fer front a la pandèmia del coronavirus. En la roda de premsa posterior al Consell de Ministres, també ha afirmat que “l’estat d’alarma ha funcionat” i que “ara no és moment de fer experiments“, en referència a les reticències del PP de donar suport a la nova pròrroga d’aquest mecanisme que el Govern espanyol sotmetrà demà a votació al Congrés dels Diputats. Si s’aprova, aniria del 10 al 24 de maig.

Illa ha sostingut que “hi ha raons sanitàries i civils” que avalen la pròrroga de l’estat d’alarma i ha dit que és “l’única manera de limitar la mobilitat“. El ministre de Sanitat, a més, ha posat com a exemple altres països, com els Estats Units, Itàlia, França o Alemanya, que diu que “s’han proveït d’instruments similars o idèntics, tant durant l’escalada, com en la desescalada”.

Pel que fa al contingut del decret, Salvador Illa ha explicat que es desenvolupa “en els mateixos termes” que fins ara. Segons el ministre, el text pretén “reforçar la cooperació amb les comunitats autònomes“, alhora que s’ha adaptat “a la nova etapa de la desescalada que ara comencem”.

Contactes amb l’oposició

Respecte als suports amb què espera comptar el Govern espanyol per a l’aprovació d’aquesta pròrroga del decret d’estat d’alarma, la portaveu María Jesús Montero ha revelat que el president, Pedro Sánchez, va mantenir contactes aquest dilluns amb el PP i Ciutadans “per traslladar-los que és imprescindible” la mesura. Montero ha assegurat que l’executiu està “en permanent diàleg amb les forces parlamentàries” i ha recordat que les mesures aprovades fins ara han tingut “un consens més ampli que la pròpia investidura” de Sánchez.

La portaveu del Govern espanyol també ha insistit en la necessitat d’aprovar la pròrroga de l’estat d’alarma, que ha definit com a “l’únic instrument constitucional garantista per restringir la mobilitat”. Montero ha assegurat que la millora de les dades de contagis i morts “no són una casualitat” i ha advertit que, si decau l’estat d’alarma, també ho faran les mesures econòmiques com els ERTO, dels que ha dit que “van vinculats a les fases de la desescalada”.