La catalana Marta Puig, o sigui, la Lyona, i l’asturiana Flavia Álvarez-Pedrosa, o sigui, la Flavita Banana, són dues artistes amb pseudònims que estan ressonant amb molta força. Llicenciada en direcció a l’ESCAC, la Lyona ha dirigit videoclips per a grups com Love of Lesbian o The New Raemon i ha publicat llibres com ‘Jo mataré monstres per tu’ o ‘El libro de tu vida’. La Flavita, en canvi, va estudiar art i disseny a l’Escola Massana i ha publicat els seus dibuixos en diaris com ‘El País’ i en revistes com ‘Orgullo y satisfacción’, a més d’editar els llibres ‘Curvy’ i ‘Las cosas del querer’. Ara, les dues artistes s’han unit per convèncer-nos que nosaltres també podem “pintar”, i molt.

 

Tardes en un CRAE

La Flavita Banana i la Lyona, juntament amb la Cristina Bueno i el Monstruo Espagueti, van rebre una proposta del col·lectiu Artsmoved, que s’encarrega de fer projectes socials amb una perspectiva artística important. En el seu cas, es tractava de dirigir uns tallers amb adolescents dels centres residencials d’acció educativa (CRAE), que es troben en situació d’acollida. Totes quatre van dir que sí, i la seva experiència, gratificant i en ocasions emocionalment intensa, l’han plasmat al llibre ‘Pintas mucho’, il·lustrat a vuit mans i amb dibuixos, també, dels seus alumnes. Els beneficis d’aquest llibre serviran, a més, per finançar futures activitats en aquests CRAE.

El dibuix com a catarsi

La Flavita Banana i la Lyona van quedar impressionades amb el talent del seus alumnes. A través dels dibuixos, van poder entendre millor què sentien aquests nens, quines eren les seves pors i les seves il·lusions. I amb tots ells, les il·lustradores van descobrir també noves maneres de comunicar-se amb un públic adolescent, en ebullició constant però amb la sensibilitat suficient com perquè l’experiència valgués la pena. A més, han conegut la diferència fonamental que hi ha entre adoptar un nen i acollir-lo, mostrant una realitat que sovint queda amagada. Amb llibres com aquests queda clar que aquests nens tenen “molt a pintar” i nosaltres, si volem, també.

Si voleu més informació sobre com acollir un infant a casa vostra, consulteu aquí.