Durant un any i mig, l’il·lustrador Miguel Gallardo ha estat visitant els barris de muntanya de Gràcia, la Salut, el Coll i Vallcarca. Ha fet de turista, però ha volgut connectar amb les persones que viuen i configuren aquests espais. Per això, va decidir que els personatges reals tindrien el protagonisme de la publicació. Són 92 pàgines que formen un trencadís, com diu l’autor, que enganxa retalls del passat i del present d’aquesta zona. Explica Gallardo que, per a ell, era una zona desconeguda de la ciutat i, per això, va necessitar temps per rebuscar, ja que “al principi no trobava la cosa aquí, perquè el terreny també és molt difícil i hi ha una vida com amagada aquí, els centres socials de reunió són una mica més recòndits i aleshores has de buscar allí, has de gratar tota l’estona i al final trobes sorpreses”.

El cor de Barcelona

El títol del llibre ‘El corazón de Barcelona. La Salut, el Coll y Vallcarca’, explica que ha sentit en aquests barris. Diu l’il·lustrador que són el cor, ja que estan gairebé al centre, perquè són un pulmó natural i perquè tenen “una vida comunitària molt important, jo crec que més important que molts dels barris de Barcelona, molt lluitadors i molt orgullosos del seu barri cadascú a la seva manera”.

El llibre està ple de cares conegudes com el Xavi Franch del Centre Cívic el Coll-la Bruguera; la Carme Ferrer o el Josep Callejón del Grup d’Estudis Coll-Vallcarca; el Josep Maria Contel o la Carme Cristià del Taller d’Història de Gràcia; el José G. Morandi de l’Assemblea de Vallcarca o la Rosa; la Pilar o la Núria del taller de memòria de la Salut. Són veïns que formen part d’aquests barris i dels quals Miguel Gallardo ha volgut captar la seva mirada i essència, ja que després de reconèixer el territori li han interessat més les persones que els dibuixos.