La igualadina Raquel Riba Rossy va començar a dibuixar, com tothom, de ben petita. Però a diferència de la majoria, que quan ens fem grans perdem la il·lusió i el temps per fer dibuixos, ella no només ha continuat amb el seu “hobby”, sinó que ho ha convertit en una professió. Llicenciada en Belles Arts a la UB, el 2014 la Raquel va donar pas al seu “alter ego”: la Lola Vendetta, que ben aviat es va fer popular amb el seu estil inconfusible, les seves reflexions sobre la vida quotidiana, les discriminacions de gènere… i la seva catana. En només tres anys, ha publicat els llibres ‘Más vale Lola que mal acompañada’, ‘Qué pacha mama’ i ara aquest ‘Lola Vendetta y los hombres’. I per parlar de tot plegat hem convidat avui la Lola Vendetta al nostre sofà, on segur que no li donarem motius per mostrar-se venjativa.

 

Una heroïna amb una catana

Lola Vendetta va néixer de la ràbia de Raquel Riba Rossy. Una ràbia que es derivava de situacions en què el masclisme imperant l’arraconava o la feia sentir-se inferior. La Raquel, a més, va constatar que la ira és un sentiment que sovint no es permet a les dones, i per això va decidir desfermar-la amb un personatge armat amb una catana i que funcionés com una extensió seva sobre paper tinta que combatés la injustícia patriarcal. Les xarxes socials van fer la resta, convertint Lola Vendetta en un personatge estimat i seguit per milers de seguidors.

Lola Vendetta i els homes

Ara, això sí, Lola Vendetta, o Raquel Riba Rossy, enfunda la catana i reflexiona sobre les noves masculinitats, aquelles que es mostren vulnerables, emocionals, que qüestionen el model patriarcal i la identitat sexual. Només des d’aquesta recerca dels homes que poden funcionar com a aliats es pot avançar en la lluita feminista per la igualtat. I tot, des de la il·lustració que, per a Raquel Riba Rossy, és un cavall de Troia que permet llançar missatges contundents i, també, imprescindibles per a la convivència.