El metge investigador de malalties infeccioses a l’Hospital Trias i Pujol, Oriol Mitjà, desaprova com s’està gestionant la desescalada de l’estat d’alarma pel coronavirus. Mitjà ja ha alertat més d’una vegada de la possibilitat que es produeixi algun rebrot si es relaxen massa ràpid les mesures desconfinament i aquest dimarts ha tornat a fer un toc d’alerta. Ha dit a Twitter que si es fa el procés de desescalada sense controlar l’evolució de la infecció hi haurà un nou rebrot de la covid-19. 

Més eines de control

Oriol Mitjà considera que no s’estan prenent totes les mesures de control que hi ha a l’abast i que són necessàries per contenir el virus. L’expert explica que “no s’ha activat el testeig de PCR” en pacients lleus perquè “algú s’entesta en no usar altres marques d’escovillons”, donant entendre que l’administració està bloquejant intencionadament l’ús de material de determinades empreses. Mitjà també lamenta que no es faci un rastreig de contactes mitjançant la tecnologia de geolocalització que ell mateix ha posat damunt la taula en més d’una ocasió. Algunes de les mesures que l’investigador troba a faltar estaven recollides en la proposta de pla de desconfinament que li va encarregar la Generalitat.

Els indicadors de la pandèmia no són prou bons

Mitjà ha posat també de relleu algunes dades de la infecció que, segons afirma, no són prou bones combinades amb la manca de control de la infecció. També ha exposat que la capacitat de contagi de cada positiu, la RO, és encara del 0,95 persones des de fa tres setmanes. Precisament, Mitjà lidera un estudi famacològic per intentar limitar la capacitat de contagi de la coronavirus. D’altra banda, ha posat de relleu que el sistema sanitari té ocupats el 50 % de llits crítics i que els primers estudis de prevalença indiquen que a Barcelona hi ha menys d’un 10 % de ciutadans immunitzats. A més, retreu que no s’hagi explicat bé els horaris de sortida de la gent gran, que no haurien de sortir abans de les 10 h ni després de les 20 h.