Algunes de les tombes del cementiri de Montjuïc ens expliquen bona part de la història de la ciutat.

Un cementiri romàntic

El cementiri de Montjuïc es va inaugurar el 1883 com a resultat de l’explosió demogràfica, i el conseqüent augment de mortalitat, a mitjans del segle XIX. Aquest fet va coincidir amb la construcció de l’Eixample. Quan l’alcalde Rius i Taulet el va projectar, el Modernisme estava en plena moda. Per aquest motiu, una bona part del cementiri és d’aquest estil romàntic. Sovint, els arquitectes modernistes, autors de pavellons al cementiri, van buscar la inspiració en el passat esplendorós català, el romànic i el gòtic.

El Fossar de la Pedrera

Als peus del Castell de Montjuïc hi ha el Fossar de la Pedrera, un espai que s’ha convertit recentment en lloc d’homenatge a les víctimes del franquisme i de l’holocaust jueu. Una de les tombes més emblemàtiques del Fossar de la Pedrera és la del president Lluís Companys, afusellat en aquest lloc. Al cementiri també hi és enterrat un altre president de la Generalitat igualment emblemàtic, en Francesc Macià.

Ferrer i Guàrdia, Durruti, Cambó…

Al cementiri de Montjuïc hi ha enterrades persones d’ideologies molt diverses. Hi ha les tombes, per exemple, d’insignes lluitadors pels drets socials, com la del pedagog anarquista Francesc Ferrer i Guàrdia, afusellat al Castell de Montjuïc per haver participat en la Setmana Tràgica. També hi descansa un altre líder anarquista, Bonaventura Durruti. Curiosament, ben a la vora hi ha la tomba d’un personatge d’ideologia conservadora, com ho era Francesc Cambó, considerat el pare del catalanisme polític. Al cementiri de Montjuïc, juntament amb Cambó, hi ha enterrat un altre pare del catalanisme, com ho va ser Prat de la Riba.

Batlló, Ametller, Rusiñol i Cerdà

Al cementiri també hi estan enterrades les famílies dels industrials més destacats de finals del XIX i principis del XX, com els Ametller o els Batlló. Justament, un dels pavellons més espectaculars del cementiri pertany a aquesta família d’industrials del tèxtil. El lloc és tan gran que a dins del pavelló hi ha una capella pròpia. Els Ametller, industrials de la xocolata, també tenen un gran panteó.

La llista de personatges històrics famosos enterrats al cementiri de Montjuïc és molt llarga i abasta des de presidents de la Generalitat, a artistes com ara el pintor i escriptor Santiago Rusiñol, o alguna assassina en sèrie.

I com no podia ser d’una altra manera, i atès que aquest cementiri es va construir per atendre l’expansió de la ciutat amb la construcció de l’Eixample, també hi és enterrat l’arquitecte i urbanista Ildefons Cerdà. La seva tomba té esculpit un pla del barri que va projectar.

Jordi Cabré Trias, advocat i escriptor, n’explicava la història, al 2017, en aquest capítol del Va passar aquí.