L’estudi Toreski, a Ràdio Barcelona, va ser el primer lloc on Joan Manuel Serrat va actuar davant d’un gran públic. El va descobrir el presentador Salvador Escamilla.

“Bon dia, Catalunya!”

Salvador Escamilla feia en aquells temps un programa des de l’estudi Toreski anomenat ‘Radio-Scope’ (1964-70) en què els oients parlaven i també cantaven. L’estudi Toreski encara existeix avui en dia. En l’època d’Escamilla, s’omplia de públic que venia de tot Catalunya en autocars per assistir al programa en directe. Escamilla feia la major part del programa dret, davant d’un micro de peu. A la seva esquerra hi havia un grup de músics. A partir d’aquí, el seu famós “Bon dia, Catalunya!” i, segons el seu fill, poc guió i molta intuició. Per David Escamilla, el seu pare feia una ràdio de sentiments, d’emocions, que parlava de persona a persona.

El naixement de la ràdio a Barcelona

La primera emissora de tot l’estat que va obtenir llicència legal d’emissió va ser Ràdio Barcelona, amb l’indicatiu EAJ-1

Va passar aquí

La primera actuació de Serrat

Fins que va debutar a la ràdio, Serrat, conegut com El noi de Poble-sec, era un noi que cantava i tocava la guitarra per afició. Tenia un petit grup de música amb el qual feia versions i molta gent li deia que havia d’anar a veure l’Escamilla. Finalment, va accedir-hi, encara que sense gaire fe i més aviat empès pels amics.

A partir d’aquella primera actuació, Serrat es va fer molt popular a través de la ràdio. Però poca gent l’havia vist actuar en directe. Tal com relata David Escamilla al seu llibre, ‘Paraules d’amor’, la primera gran actuació davant del públic de Serrat, la que li va posar cara, va ser al Palau de la Música, acompanyat de ben a prop per Salvador Escamilla.

Amb el temps, Escamilla i Serrat es van fer tan amics que es deien “tete”. El seu fill, David Escamilla, n’explicava la història en aquest capítol de 2017 del ‘Va passar aquí’ .

La Nova Cançó neix a la Sibèria

Els propietaris de pelleteria van crear Edigsa, un segell musical per ajudar els cantants desconeguts

Va passar aquí