El barri de Sant Antoni és conegut pel seu mercat, la venda de segona mà dels diumenges, la Porca de la colla de diables o els bars de tota la vida, com Els Tres Tombs. Però moltes vegades els barris amaguen autèntics tresors que no imaginaríem mai. I és que en un piset viu el Xavier Ramón, un director de teatre amb una curiosa afició: col·leccionar cotxes en miniatura.

Entrar a casa d’en Xavier Ramón és entrar en un museu de la miniatura automobilística. Gran part de la seva col·lecció la trobem en el moment que encetem el passadís: vitrines i vitrines plenes de cotxes perfectament organitzats per diferents temàtiques. 

Pel Xavier aquesta és la clau: tenir un passadís ben llarg on poder exposar la seva gran passió de manera acurada i endreçada. Quan creiem que ja ho hem vist tot, arriba la segona gran sorpresa: dues habitacions més, dedicades en exclusiva a la seva afició.

Néixer col·leccionista

Pel Xavier no hi ha un punt clar on comencés a col·leccionar cotxes: ho ha fet tota la vida. Ja des de ben petit li agradaven, i encara en conserva alguns d’aquella època. Malauradament, a mesura que es feia gran, se’n va desfer d’alguns, però els ha tornat a aconseguir més tard. 


De cotxes envitrinats en tinc aproximadament uns 4.300. Però tinc un armari que està ple de camions pendents per quan algun dia em compri dues vitrines noves.
Xavier Ramón, col·leccionista

Del que sí es penedeix és d’haver llençat els Madelman, unes joguines d’acció molt popular entre els anys 60 i 80, que es van deixar de fabricar el 1983. Ara n’ha tornat a aconseguir un bon grapat, però aquests són moderns i no tenen el mateix valor.


Ambulàncies, taxis i cotxes de bombers

Si haguéssim de definir la col·lecció, potser la manera més encertada seria anomenar-la gran garatge del temps en miniatura, ja que hi trobem vehicles de totes les èpoques i d’arreu del món. Destaquen les nombroses vitrines dedicades als camions de Bombers, no només pel seu vermell llampant, sinó per la gran quantitat que n’hi ha. Des dels més antics, tirats per cavalls i amb un mecanisme de bombeig manual, fins als més moderns. Ambulàncies, taxis, cotxes de policia

No hi ha res que no sigui a la col·lecció, inclosa una representació barcelonina, com els cotxes actuals de la Guàrdia Urbana o dels Mossos d’Esquadra. Tanquen l’exhibició una habitació sencera dedicada als cotxes del cinema i, potser, la part més desconeguda del món de l’automòbil: una secció sobre cotxes publicitaris, que només es podia comprar a França.


Les figures de la pantalla gran

En Xavier ens ensenya una reproducció exacta del cotxe de ‘La família Monster’, una sèrie de televisió que es va emetre de 1964 al 1966. No és fàcil de trobar, almenys jo encara no n’havia vist cap. Davant la nostra cara de sorpresa, ens confessa que la seva altra gran passió és el cinema, i ens obre la porta de l’última habitació de la visita. De sobte hem deixat de banda els cotxes per figuretes.

I en podem reconèixer un bon munt: Luke Skywalker, la reina Alien, Terminator, els Blues Brothers…  Bocabadat em centro en les figuretes de la saga ‘Star Wars’. No hi ha cap mena de dubte, es tracta de joguines originals de l’estrena de la primera pel·lícula, el 1979. 

Joies que avui dia van buscadíssimes pels col·leccionistes de tot el món i que en Xavier Ramón té d’ençà que era petit. I és que quan ets col·leccionista, mai no saps què, amb el pas del temps, acabarà tenint valor.