Al temple del Tibidabo s’amaga una joia del moble modernista català: la capella Busquets. Antoni Pardo, salesià de Don Bosco, va ser la persona que la va rescatar de l’oblit d’un magatzem i la va tornar a la vida.

La capella de l’Arboç

Joan Busquets es dedicava a la creació de mobles artístics i de decoració. Les coses li anaven prou bé i va començar a rebre encàrrecs importants de la família Morera, de Puig i Cadafalch i dels Gener.

Els Gener eren una família que havia fet la seva fortuna a Cuba amb el comerç del tabac. A l’Arboç, havien transformat la casa pairal en un palauet, i van encarregar a Busquets una capella per a la casa de l’Arboç així com per la de Barcelona. Busquets va fer totes dues capelles alhora, entre el 1906 i el 1912.

La capella de l’Arboç és tota de fusta i té tots els elements simbòlics religiosos del Modernisme. Té un sostre que recorda el vaixell que tants cops havia dut la família a Cuba. Està dedicada a la Mare de Déu de la Passió, a qui tenien devoció.

Desmuntada peça a peça

Fins a l’any 1969, els salesians van fer servir la finca i la capella pel noviciat. Aquell any, van marxar de l’Arboç i la finca va ser cedida al poble. Es va transformar en una escola i la capella estava destinada a desaparèixer. Però els fusters de l’Escola Professional de Sarrià la van desmuntar peça a peça i la van emmagatzemar a la finca de Martí Codolar de Barcelona.

Muntada i desmuntada, de nou, a Mataró

L’any 1984, Antoni Pardo va trobar la capella desmuntada a Martí Codolar i li va proposar al director de l’escola salesiana de Mataró recuperar-la per l’escola. Així ho van fer i la capella Busquets va quedar muntada de nou a l’escola salesiana de Mataró. Però al cap d’uns anys, es va tornar a desmuntar i va tornar al magatzem de Martí Codolar.

Aquell magatzem no estava en les millors condicions i tenia grans filtracions de l’aigua de la pluja. L’aigua i la humitat van malmetre algunes parts de fusta de la capella.

Definitivament, al Tibidabo

Antoni Pardo va tornar d’Àfrica i va ser destinat al Tibidabo. Encara tenia al cap la capella oblidada al magatzem de Martí Codolar.

El juliol del 2015, la capella Busquets es va muntar de nou, ara, al Tibidabo. El muntatge es va fer de pressa, en només un mes, per evitar nous desperfectes. Actualment, la fa servir la comunitat salesiana del Tibidabo.

El 18 de gener Joan Busquets i Jané mor atropellat per un tramvia “Imperial” al carrer del Consell de Cent.