Dona, comunista i pagesa va sobreviure als camps de concentració nazis i va dedicar tota la vida a lluitar contra el feixisme. Recordada com un símbol de lluita i fortalesa, Neus Català va treballar d’infermera durant la Guerra Civil a la masia de Cal Comte, entre el carrer de l’Escorial i l’Encarnació.

Neus Català, infermera a Barcelona

De petita ja tenia clar que volia treballar ajudant els altres i va escollir els estudis d’infermeria. Per això, quan un grup del PSUC, el seu partit, va anar al seu poble va aprofitar per demanar feina a Barcelona. Va aconseguir una feina d’ajudant d’infermeria a la masia de Cal Comte mentre acabava els seus estudis. Aviat li van proposar ser la cap d’infermeria d’una colònia de nens refugiats a Premià de Dalt.

Elisenda Belenguer, autora del llibre ‘Neus Català: memòria i lluita’ explica en aquest ‘Va passar aquí‘ que l’activista va néixer el 6 d’octubre del 1915 al poble de Guiamets, al Priorat. L’autora va poder recollir el seu testimoni en primera persona i recuperar aquesta part crucial de la memòria històrica.

El seu origen humil li va donar la força per sobreviure, per això la defineixo com una gran lluitadora pagesa
Elisenda Belenguer, autora del llibre ‘Neus Català: memòria i lluita’

La lluita a l’exili de Neus Català

El 29 de gener del 1939, quan Franco va entrar a Barcelona, el personal de la colònia i els 180 nens van haver de marxar a l’exili. A França, Neus Català tenia molt clar que havia de fer la resistència contra el nazisme i per això es va implicar amb els partisans FTPF i l’11 de novembre del 1943 la van detenir i empresonar a Llemotges. Condemnada a mort, la van deportar al camp de concentració de dones i nens de Ravensbrück i, més endavant, al camp de Holleischen per treballar en la fabricació d’armes pel règim nazi.

Al maig del 1945 va ser alliberada de Holleischen i va refer la seva vida implicant-se amb el partit a l’exili. Gràcies a la seva nacionalitat francesa, pel seu matrimoni, a partir dels anys 50 ja va poder entrar a Espanya i Neus Català ho va aprofitar per dur missatges i premsa clandestina exterior. Els deportats que van sobreviure van prometre que passarien la seva vida per denunciar el que havia fet el feixisme.