Neus Català

Mor Neus Català als 103 anys.

  Supervivent catalana del camp d’extermini nazi de Ravensbrück ha lluitat fins a l’últim moment per mantenir viva la memòria de les víctimes de la guerra, l’exili i els horrors dels camps de concentració.

Durant la Guerra Civil, Neus Català va col·laborar en la custòdia de nens orfes, i va arribar a creuar la frontera amb 180 nens refugiats d’una colònia infantil de Premià de Dalt que estaven sota la seva cura. L’esclat de la Segona Guerra Mundial, el setembre del 1939, i la caiguda i ocupació de França, el juny del 1940, per les tropes alemanyes la van portar a implicar-se en la Resistència francesa, juntament amb el seu marit.

Finalment va ser capturada pels nazis quan estava fent la seva tasca dins dels maquis. El nazis la van enviar al camp de concentració de Ravensbrück, on van morir més de 90.000 dones. Allà va viure durant dos mesos en unes condicions terribles. Però posteriorment va ser traslladada al Kommando de Holleischen (Txecoslovàquia), que depenia del camp de concentració de Flossenbürg, per treballar en una petita indústria de guerra, on va romandre allà fins al seu alliberament.

Quan Neus Català va ser alliberada, el 1945, va prendre la decisió de no oblidar les seves companyes mortes al camp i va prometre treballar de valent perquè es conegués la seva història. Quan va acabar la Segona Guerra Mundial, i gràcies a adquirir la nacionalitat francesa, Català va dedicar els seus esforços a lluitar contra la dictadura franquista.

Presidenta durant molts anys de l’Amical de Ravensbrück, Català havia rebut els últims anys nombrosos reconeixements, com la Creu de Sant Jordi el 2005, la Medalla d’Or al Mèrit Civit de l’Ajuntament de Barcelona el 2014 i la Medalla d’Or de la Generalitat el 2015. Aquell mateix 2015 la Generalitat li va dedicar l’any coincidint amb el seu centenari.

Català ha mort aquest dissabte als Guiamets, a la comarca del Priorat, on va néixer el 6 d’octubre del 1915 i on ha passat els últims anys de vida. L’enterrament serà a Móra d’Ebre.

Diverses personalitats han volgut mostrar el seu condol públicament: