XAVIER TRIAS, alcalde de Barcelona "Si Barcelona és coneguda avui per ser una ciutat de pau, oberta i solidària és gràcies a persones com Neus Català, que han fet de l'activisme cívic i social el fet conductor de la seva vida."

Aquesta històrica militant comunista, que ja té 99 anys, és l’últim testimoni viu de la repressió a les dones catalanes republicanes durant la Segona Guerra Mundial. En aquest homenatge s’ha destacat també la seva lluita en defensa de la democràcia i dels drets de les dones, especialment de la memòria de les 92.000 companyes que van morir al camp d’extermini de Ravensbrück, del qual ella va aconseguir sobreviure.

La decisió d’atorgar a Neus Català la Medalla d’Or al Mèrit Cívic es va aprovar en el ple de l’Ajuntament del 27 de juny. Ja aleshores tots els grups municipals van elogiar la seva figura i avui l’alcalde Trias ha reafirmat que Català és “una persona excepcional, que ens omple d’orgull” i “un exemple d’integritat molt valuós”. En l’acte hi ha intervingut la filla de la guardonada, Margarita Català, i una amiga de la família.