Els tècnics de conservació del MUHBA tenien una idea del que es trobarien dins del bagul que hi havia enterrat al Monument als caiguts del Castell de Montjuïc. Les cròniques de l’època relataven que el cofre —que era sota la làpida on descansava l’escultura d’un àngel, retirada el 14 de juny— contenia terra impregnada de la sang dels que van morir defensant el franquisme, una acta de l’Associación de Familiares de Caídos por Dios y por España, diaris del dia i una relació de les persones executades al fossat i al Camp de la Bota durant la Guerra Civil Espanyola. Això era el que s’esperaven trobar i, un cop obert, els tècnics han vist que la terra hi era, però faltaven els documents, que s’han deteriorat amb el temps.

El bagul que estava situat sota el Monument als caiguts del Castell de Montjuïc abans de ser obert pel MUHBA

El que s’han trobat els tècnics, en detall

Quan Anna Lázaro, tècnica de conservació del MUHBA, ha aixecat la tapa després d’obrir el bagul de coure, hi ha trobat terra molla, un portadocuments de vidre i una creu de bronze petita que podria ser part d’un rosari. En remoure la terra també hi ha trobat insectes, l’os d’un animal, restes de ceràmica i fusta i pedres.

Lázaro ha constatat que els papers del portadocuments s’han fet malbé per l’aigua que ha penetrat en l’arqueta durant tots aquests anys. No obstant això, sí que s’han trobat indicis de paper a l’interior. Agustí Gamarra, conservador i restaurador extern, ha explicat que hi han detectat “matèria orgànica que té la forma d’un rotllo de paper”.

El microscopi haurà de confirmar si hi ha restes de fibra de cel·lulosa. “Es podrà veure la matèria però no el que deien els papers, que és el que seria més interessant”, ha admès el conservador.

El portadocuments de vidre i la seva tapa trobats dins del bagul estaven plens de sorra

Lázaro també ha apuntat que la troballa de la creu, possiblement associada a un rosari, podria obrir una línia d’estudi: “Això encara ho hem de veure perquè de moment no hi hem trobat les denes”, ha dit. La creu però és un testimoni del paper de la religió en l’època.

El bagul i l’àngel, l’únic que es conservarà del monument

Quan el 14 de juny l’Ajuntament va retirar el Monument als caiguts, ubicat al Castell de Montjuïc, el MUHBA va decidir conservar-ne només l’escultura de l’àngel i el bagul. La resta de l’obra, ideada pels arquitectes Manuel Baldrich, Joaquim de Ros i de Ramis, Josep Soteras i Manuel de Solà i Morales, s’ha destruït perquè, segons l’Ajuntament, no tenia valor artístic.