Al carrer dels Ases, a Ciutat Vella, hi havia la Fonda de Santa Maria on a principis del 1768 es va allotjar l’escriptor i llibertí Giacomo Casanova en la seva visita a Barcelona. Jaume Grau Masbernat, autor de ‘La història de Barcelona en 10 passejades’, ens explica en aquest ‘Va passar aquí‘ com va ser la història d’un triangle amorós que va acabar amb presó.

Qui era Giacomo Casanova?

Casanova era un il·lustrat, amant de la música i la ciència que escrivia sobre història i que va fer a través de les seves memòries, ‘Histoire de ma vie’, una mena de resum històric del segle XVIII, en què trobem el relat de la seva estada a Barcelona.

També era conegut pels seus negocis tèrbols i per ser l’impulsor de la loteria a França. L’escriptor va arribar a Barcelona des de València fugint de Madrid, on ja havia trepitjat la presó. A València va conèixer una ballarina veneciana, la Nina Bergonzi, anomenada popularment com La Niña, que el va convidar a Barcelona.

El triangle amorós

Bergonzi era l’amant del capità general de Catalunya i també de Casanova. Tots dos van coincidir a Barcelona en un triangle amorós que es va desencadenar quan el capità general va enviar tres soldats per engarjolar-lo. Giacomo Casanova va aprofitar l’estada a la presó de la Ciutadella, a la torre de Sant Joan, per escriure ‘Una història de Venècia’.

El 28 de desembre del 1768 el van alliberar amb la condició que abandonés Barcelona en tres dies, i Casanova va aprofitar per veure l’actuació de Nina Bergonzi al Teatre Principal. Una funció que el capità general va obligar a suspendre.

Un personatge que ha passat a la història com un llibertí amb els valors de la il·lustració i el Segle de les Llums.