L’alemanya nazi va desplegar a Barcelona tota la seva parafernàlia propagandística amb la complicitat del règim franquista.

Durant la Segona Guerra Mundial, amb la complicitat del règim franquista, els nazis van desplegar tota la seva parafernàlia propagandística a Barcelona. Una complicitat que es pot visualitzar a través dels espais de la ciutat ocupats amb simbologia nazi des del 1939 al 1945.

Actes nazis a espais de cultura

El Paranimf de la Universitat de Barcelona, va ser un dels espais més emblemàtics que l’Acadèmia de la Barcelona nazi va ocupar al febrer del 1941 per celebrar l’exposició del llibre alemany. Una posada en escena monumental amb obres dels autors principals amb esvàstiques i retrats del Führer i banderes de l’espanya franquista.

VPA paraninf UB nazi
El Paranimf de la UB amb la simbologia nazi, al 1941

La colònia alemanya que vivia a Barcelona celebrava les mateixes festes que es feien a Berlín. Uns esdeveniments festius que s’estenien pels llocs més reputats de la ciutat com ara el Teatre Tivoli, el Teatre Coliseum o el Palau de la Música que va acollir concerts de les joventuts hitlerianes i actes de simbologia nazi, com el que es va fer el 20 d’abril del 1943 per celebrar l’aniversari de Hitler.

VPA nazis palau musica
Imatge de l’acte d’aniversari d’Adolf Hitler al Palau de la Música

L’Estació de França també va ser testimoni de la sortida de la División Azul, el grup de voluntaris que van anar a lluitar al front de l’Est i la sortida dels anomenats els productors, civils que es van allistar per anar a treballar a les indústries de l’Alemanya nazi. Tot plegat una prova gràfica de la bona col·laboració entre el règim franquista i el Tercer Reich.

La sortida de la División Azul de l’Estació de França

Per contra, a confluència del portal de l’Àngel amb la plaça de Catalunya hi havia als anys 40, l’Hotel Bristol. A les seves dependències, els germans Joel i Samuel Sequera van atendre milers de ciutadans jueus que fugien de l’extermini nazi. Tot plegat gràcies a una associació benèfica jueva anomenada American Joint Distribution Company.

Ens ho explicava la Mireia Capdevila, historiadora i autora del llibre ‘Nazis a Barcelona’ en aquest capítol del ‘Va passar aquí’.