El Palace Barcelona, l’antic hotel Ritz, es va inaugurar l’octubre del 1919, tot i que el projecte ja es va començar a forjar a finals del segle XIX. Barcelona estava creixent i organitzant grans esdeveniments als quals assistia gent d’arreu que calia allotjar. De fet, l’hotel se situa just a la frontera entre la ciutat antiga i la moderna.
Un símbol de la Barcelona cosmopolita
L’hotel El Palace Barcelona el va dissenyar César Ritz, nom amb el qual va obrir ara fa 100 anys. Eren els moments en què Barcelona es transformava en una ciutat cosmopolita, a les portes de l’Exposició Internacional del 1929, que l’havia d’obrir al món. Francesc Cambó, llavors ministre de Desenvolupament, va intercedir perquè Barcelona tingués un hotel digne de rebre les elits europees i cases reials, segons explica Elena Bustamante, directora comercial i de màrqueting de l’hotel El Palace.
Memòria viva de la ciutat
L’hotel Ritz tenia 190 habitacions i 400 treballadors i va ser notícia per tenir bany i lavabo a les cambres. Va ser lloc de festes i grans esdeveniments socials, però no tot van ser flors i violes: va obrir coincidint amb la vaga de La Canadenca i durant la Guerra Civil va ser menjador social i hospital de sang de la Creu Roja.
Un llibre pel centenari
Ara els responsables de l’establiment volen recuperar el vincle que ha tingut l’hotel amb les famílies barcelonines en un llibre i obrint-se més a la ciutat.
Un dels espais oberts a tothom és la cocteleria, on anys enrere els músics havien de tocar clandestinament. Un altre espai històric és la sala que havia dut el nom de La Parrilla, on s’ajuntava el públic en acabar les funcions del Liceu per fer un mos. Per l’hotel, al llarg de 100 anys hi ha passat moltes celebritats, algunes de les quals han deixat petjada com Salvador Dalí o Xavier Cugat, qui hi va passar bona part dels últims anys.