Rètol d'un hotel

FECASARM assegura que el tancament de bars, restaurans i locals d’oci nocturn ha comportant un increment del “botellón” i de les festes il·legals, ja des de la mateixa nit de divendres passat. La patronal de l’oci nocturn denuncia que durant tot el cap de setmana passat han proliferat les festes en pisos i cases particulars i, fins i tot, festes il·legals en habitacions d’hotels de luxe de Barcelona. Assegura que han arribat denúncies a la bústia de l’entitat amb fotografies que els assistents a aquestes festes en hotels han penjat a les xarxes socials. També denuncien que no és la primera vegada que els arriben denúncies per aquest tipus de festes il·legals en habitacions d’hotels.

El secretari general de FECASARM, Joaquim Boadas, critica que la Generalitat “persisteixi en el seu error de sacrificar els establiments legals mentre les festes i el ‘botellón’ en espais sense cap mesura de seguretat ni de control es multipliquen”, així com els contagis. Per aquest motiu, demanen al govern que rectifiqui i faci marxa enrera en la decisió de tancar els locals de restauració i d’oci nocturn. El sector insisteix que són part de la solució a l’increment de casos de covid-19 i no del problema.

Pèrdues de 315 M € el primer cap de setmana

Segons FECASARM, el sector de la restauració ha perdut 315 milions d’euros només el primer cap de setmana de tancament de bars i restaurants per les restriccions de la covid-19. La patronal assegura que divendres els establiments van deixar de facturar 70 milions d’euros, el dissabte 140 milions i diumenge 105 milions. Davant d’aquestes xifres, la Federació espera que el TSJC els doni la raó i suspengui la mesura del tancament abans del proper cap de setmana. Divendres passat van recórrer la mesura davant la justícia i en reclamen la suspensió urgent pel proper cap de setmana.

FECASARM xifra en 1.000 M € les pèrdues del sector durant aquests 15 dies de tancament, i considera del tot insuficients els 40 milions en ajuts que va anunciar el govern català. Creuen que fins a 50 % dels establiments no podran superar aquesta situació i hauran de tancar abans de finals d’any.

Per si no arriben les ajudes que espera el sector, a través de la Plataforma d’Empresaris Afectats per la Covid-19 (PEACOVID-19) s’està preparant una demanda de responsabilitat patrimonial col·lectiva. Les empreses del sector volen reclamar a l’Estat i a les comunitats autònomes per la gestió de la pandèmia i les decisions i inaccions sobre les seves competències.