El Portal de l’Àngel era una de les portes d’accés a la ciutat a través de l’antiga muralla. Se’n deia així perquè hi havia un àngel custodi que, segons la llegenda, protegia la ciutat. Aquella petita escultura encara es pot veure avui a la façana del Banc d’Espanya, al capdamunt de l’avinguda del Portal de l’Àngel.

Aparició a un sant o encàrrec d’un comte?

Al segle XIII, a l’actual avinguda del Portal de l’Àngel s’hi va fer una de les principals portes d’entrada a Barcelona. En aquella època es deia porta dels Cecs o dels Sords, i era molt important perquè en sortia el camí cap a la vila de Gràcia.

El 1466, aquesta entrada es va passar a dir Portal de l’Àngel en honor a una petita escultura d’un àngel custodi que hi havia en una capella integrada al portal. Una versió diu que l’escultura es va fer en honor de Sant Vicent Ferrer, al qual havia se li havia aparegut un àngel custodi en la seva visita a Barcelona. Una altra versió explica que l’àngel va ser un encàrrec de Pere IV en agraïment per la fi d’una epidèmia de pesta.

D’un lloc a un altre

El 1859, amb l’enderroc de les muralles de la ciutat, l’àngel del portal es va traslladar a la propera església de Santa Anna. Aquest trasllat va anar acompanyat d’una processó important i l’àngel es va convertir en una figura molt venerada. Més tard, durant la Guerra Civil, l’escultura es va dur a l’església de l’Àngel Custodi, al barri d’Hostafrancs. Però aquella escultura original va ser destruïda en el conflicte. En acabar la guerra, se’n va fer una rèplica que encara avui es pot veure en aquesta església d’Hostafrancs.

D’aquesta manera, durant molt de temps no hi va haver cap àngel al Portal de l’Àngel. Això va ser fins al 1955, quan aprofitant la instal·lació del Banc d’Espanya al capdamunt de l’avinguda, es va posar una reproducció de l’àngel a la seva façana.

Ens ho explica Xavi Casinos, periodista, en aquest capítol de ‘Va passar aquí’.