Guillem Roma, activista cultural gracienc, ha tingut accés a un document inèdit en què es posa data a la capella de Sant Roc del carrer de la Llibertat. La nova informació explica que aquest element històric és del 1865.

Es tracta d’una crònica manuscrita signada per la Junta de Festejos de la Comissió de Festes del Carrer de la Llibertat de la Festa Major de Gràcia. El document, que fins ara no es coneixia, és del 1920 i recull informació sobre la capella de Sant Roc ubicada al carrer de la Llibertat a la cantonada amb el carrer de la Fraternitat. En concret, se’n data la inauguració el 1865 arran de l’epidèmia de còlera que va afectar Gràcia aquell mateix any.

capella Sant Roc
Crònica manuscrita del 1920 en què es data la capella de Sant Roc el 1865

Una crònica del 1920 dona informació nova

Aquesta informació nova fa trontollar la idea que es tenia que s’havia construït la capella a conseqüència de l’epidèmia del 1854. “Realment és inèdit, i té un valor molt important. Hi havia gent que parlava del 1854, que va ser una altra epidèmia, però gràcies a aquest document, que és molt interessant, podem fixar una data molt concreta: la del 1865“, assenyala Roma.

La crònica manuscrita l’ha aportat la propietària de la finca on s’ubica la capella. La informació coincideix amb la campanya que ha iniciat la Comissió de Festes del Carrer de la Llibertat per demanar que les quatre capelles de Sant Roc que encara es conserven a Gràcia es protegeixin com a patrimoni històric i cultural.