A l’inici de la Guerra Civil, el Comitè de Milícies Antifeixistes es va convertir en el govern efectiu de Catalunya. Va establir la seva seu a l’Escola Nàutica de Barcelona, al pla de Palau.

El Comitè Central de Milícies Antifeixistes

El 21 de juliol del 1936 es va fundar el Comitè Central de Milícies Antifeixistes. Aquest òrgan de govern va sorgir com a iniciativa de les forces que van protagonitzar la defensa de la ciutat davant les tropes feixistes insurreccionades. Les Milícies Ciutadanes es van enfrontar en combat obert a l’exèrcit i van posar en marxa una revolució. Companys va reconèixer el mèrit de la victòria per part de les Milícies i es va posar a la seva disposició. Gràcies a aquesta cessió, Companys va poder mantenir el càrrec de president de la Generalitat. Però el poder real de Barcelona i de Catalunya va passar a mans de les Milícies.

A mans de la CNT-FAI

El Comitè Central de Milícies Antifeixistes es reunia a l’Escola de Nàutica i allà decidien sobre qüestions econòmiques, polítiques i militars. Estava format per cinc membres de la CNT-FAI, tres de la UGT, dos del PSUC, dos del POUM, tres d’ERC, un d’ACR i un de Rabassaires. Però qui realment controlava el comitè era la CNT-FAI.

Aquest govern va durar poc per la mala premsa de l’excés de violència dels anarquistes a la rereguarda. La CNT-FAI va abandonar, aleshores, el control de les Milícies i va entrar a formar part de la Generalitat, encara amb Companys de president. A partir d’aleshores, el PSUC va tenir més control de la situació però la força al carrer seguia estant a mans dels anarquistes.

La revolució que es va iniciar a Catalunya arran de la insurrecció militar ha estat la més insòlita de la història perquè aquells que la van endegar, els anarcosindicalistes, no volien el poder.

Ho va explicar Josep Maria Solé i Sabaté, historiador, en aquest capítol de ‘Va passar aquí’.