El barri del Coll perdrà un dels seus edificis emblemàtics: l’immoble que va acollir els antics estudis de cinema Balet i Blay. Amb l’anunci de l’inici dels treballs d’enderroc i l’alerta dels veïns, l’Ajuntament ha tornat a valorar-lo, però considera que no té elements arquitectònics per catalogar-lo i protegir-lo.

En aquest immoble es va fer la primera pel·lícula d’animació en color d’Europa, l’any 1945 es va estrenar el llargmetratge ‘Garbancito de la Mancha’. El Grup d’Estudis Coll-Vallcarca i altres col·lectius fa anys que reclamen que es conservi pel seu valor històric i que es destini com a centre d’interpretació del món del còmic i la il·lustració. Ara, s’han posat en alerta en veure ja penjat el cartell d’enderroc a l’edifici de Balet i Blay.

Pel·lícula d’animació ‘Garbancito de la Mancha’

No hi ha elements per catalogar l’edifici

El districte de Gràcia ha fet un últim intent d’urgència per intentar preservar-lo. Per això, Patrimoni ha tornat a analitzar el cas, però l’avaluació municipal considera que l’edifici no té elements per ser catalogat i protegit.

No ens dona eines a l’Ajuntament per fer emergir un interès públic”
Eloi Badia, regidor del districte de Gràcia

Sense aquest requisit, el districte de Gràcia assegura que tenen les mans lligades per salvar-lo. “És clar que hi ha un interès veïnal, que pot haver-hi un interès cultural, però no són eines que en el marc jurídic actual ens permetin d’alguna manera anar per una lògica d’expropiació i, per tant, aquest camí, que sí que hem pogut seguir en altres iniciatives, en aquest cas no seria possible”, explica Eloi Badia, regidor del districte de Gràcia.

Des del districte asseguren que seguiran amb converses amb la propietat per intentar trobar un acord que pugui ser d’interès per a totes les parts, per exemple als baixos del nou edifici.

Veïns i col·lectius no accepten una altra opció

Tot i això, pel grup de memòria del barri i altres col·lectius que s’han sumat a la defensa de l’immoble creuen que el districte de Gràcia s’hi ha posat tard.

Nosaltres no estem interessats en una alternativa”
Francesc Ruestes, Federació de Barris de Gràcia

Francesc Ruestes, de la Federació de Barris de Gràcia, assenyala que no volen cap altra proposta que no sigui salvar l’edifici: “Hi ha moltes maneres de catalogar un patrimoni, no només per la part arquitectònica, perquè això és una icona i és un referent realment a escala internacional”.

Edifici Balet i Blay, passeig de la Mare de Déu del Coll, 40

Veïns i col·lectius no es rendeixen i continuaran treballant per trobar alguna escletxa i salvar un edifici que consideren part de la història del barri i de l’animació.