L’Associació Veïnal Maquinista-Mercedes ha expressat dubtes i temors sobre com s’està plantejant la transformació de l’antiga fàbrica Mercedes-Benz, al Bon Pastor. L’entitat està a favor de reformular aquest espai, però creu que la quantitat d’habitatge previst, 1.450 pisos, portaran massificació a la zona i, per això, reclamen que hi hagi equipaments de barri per als veïns que hi ha a l’entorn i els que vindran.

Els terrenys de la Mercedes-Benz tenen una superfície de 90.000 m² (equivalent a set illes de l’Eixample). Els plans pactats entre l’Ajuntament i la propietat preveuen convertir la nau central en una plaça. A banda dels habitatges, també hi haurà l’escola de disseny Elisava, la nova seu de la Universitat de Vic a Barcelona i un centre de recerca tecnològica Leitat. El projecte aspira a un premi internacional del sector immobiliari que s’entregarà aquesta setmana.

La quantitat de metres quadrats que s’estan plantejant d’habitatges i activitat econòmica deixa molt poc espai per a equipaments del barri
Jordi Jansà, AV Maquinista-Mercedes

Auguren col·lapse de mobilitat

L’entitat veïnal recorda que els va costar molt aconseguir l’edifici definitiu de l’Escola la Maquinista i, per això, reclamen que se’ls escolti la petició de més equipaments de barri. Han participat en el procés participatiu que l’Ajuntament ha obert amb veïns per definir els usos de l’espai, però consideren que són sessions per cobrir l’expedient i demanen tenir tota la informació del projecte.

Un altre dels temors que expressen és l’alçària d’alguns blocs de pisos, de fins a 10 plantes. Reclamen que els que faran façana amb el passeig de l’Havana no superin la dels edificis actuals. L’entitat també demana un pla de mobilitat perquè aquesta transformació, sumada a l’ampliació del Centre Comercial la Maquinista i altres operacions de la zona, creuen que pot pressionar més un entorn que es col·lapsa sovint. Ho justifiquen en el fet que la nova Mercedes-Benz no tindrà vials per a cotxes i el trànsit l’haurà d’absorbir la trama actual.