Aquest curs escolar, l’Escola la Maquinista, ubicada al barri del Bon Pastor, ha estrenat edifici definitiu després de més d’un dècada en barracons, en dues ubicacions diferents. La previsió era que el curs passat ja comencessin les classes en l’emplaçament nou, però la covid va retardar les obres de construcció de l’edifici un any més.

En total, han estat cinc promocions senceres que han estudiat en barracons, en espera d’un edifici definitiu. Des dels primers anys, les famílies ja es van començar a mobilitzar per reclamar que es construís.

Un edifici fet entre la comunitat educativa

Les instal·lacions definitives de l’Escola la Maquinista es troben al carrer de Fernando Pessoa i estan dividides en dos blocs. En una part es troben les sis aules d’infantil, 13 de primària i vuit aules polivalents. A l’altra part hi ha els espais per a serveis, com el menjador o administració. Al mig es troba el jardí, una àrea de jocs amb diferents zones. També tenen una pista polivalent. En total, 480 alumnes estudien en aquest centre, que disposa d’una trentena de professors.

L’edifici s’ha dissenyat entre tota la comunitat educativa, que ha pogut participar en el procés constructiu. És per això que estan molt satisfets amb el resultat. Des de la direcció, Raúl Martínez explica que el nou edifici els servirà per canviar el model organitzatiu i treballar per comunitats de petits, mitjans i grans.

Estem molt contents i il·lusionats de començar en aquest nou entorn”
Josep Gimeno, president de l’AFA de l’Escola la Maquinista

13 anys de retards per diversos motius

Quan el centre va obrir el 2008, el Consorci d’Educació va prometre a les famílies que en quatre anys tindrien un edifici definitiu. De fet, el 2012 ja sabien on es faria. Però fins tenir un final feliç han tingut molts entrebancs, tot i reclamar-ho des dels inicis.

L’any 2013, el govern de Xavier Trias va vincular la construcció definitiva a l’ampliació del Centre Comercial la Maquinista. A més, el 2015, amb el canvi a l’Ajuntament, el nou govern municipal va decidir aturar l’amplicació del centre comercial i va demorar més el calendari d’obres. Finalment, la pandèmia ha fet endarrerir encara un any l’entrega del projecte.

Durant tot aquest temps, l’Escola la Maquinista ha estat ubicada en mòduls provisionals, en dos emplaçaments diferents. El centre va néixer a la cruïlla de Ferran Junoy i São Paulo, al Bon Pastor. Però un cop les instal·lacions ja no es van poder ampliar més, es van traslladar a Sant Andreu. Al carrer de Fernando Pessoa hi van estar tres cursos escolars.