Acord per ampliar La Maquinista, sis anys després d’aturar-ne els plans. L’Ajuntament de Barcelona i els promotors Unibail-Rodamco-Westfield han pactat que el centre comercial pugui créixer 21.000 metres quadrats, la meitat del que preveia el pla del 2014, que es va aprovar definitivament el gener del 2015. La diferència es destinarà a guanyar més habitatge lliure i protegit a la zona, oficines i comerç de proximitat. En tot l’àmbit es preveu la construcció de 812 pisos.

El pla d’ampliació de La Maquinista es remunta al juliol del 2014. El govern de Xavier Trias el va aprovar amb el suport del PP, però amb l’arribada d’Ada Colau a l’alcaldia, el 2015, es va frenar l’operació. Sis anys després, el consistori i els promotors han signat la pau després d’un litigi judicial que, en virtut del pacte, s’aturarà. El pla anterior vinculava l’ampliació del centre comercial amb el nou edifici de l’Escola la Maquinista.

pla ampliacio maquinista habitatge escola

Blocs de pisos de 17 plantes… i no de 25

La Maquinista creixerà cap a l’aparcament en superfície que hi ha entre el centre comercial i el carrer de Ferran Junoy. Els metres quadrats que es resten de l’ampliació prevista en el pla anterior es destinaran a habitatge lliure i protegit (15.000 m2), oficines, cotreball i gimnasos (5.000 m2) i comerç local (1.000 m2). La nova àrea comercial tindrà un aparcament subterrani amb 860 places, 1.200 menys que en el pla del 2014, que situava el pàrquing també sota l’escola i les zones verdes.

El conveni entre el consistori i els promotors també preveu que, en un futur, es pugui reduir la superfície comercial de La Maquinista amb el trasllat de 10.000 m2 al centre comercial de les Glòries, que és propietat del mateix grup, per destinar-los a oficines.

En l’acord per ampliar el centre comercial s’hi ha inclòs un solar al carrer del Potosí, on hi haurà habitatge protegit i un equipament. Si el pla anterior preveia 625 pisos, ara en tot l’àmbit s’alçaran 812 pisos, dels quals 518 seran lliures i 294 seran protegits (ja sigui concertats o en règim general). Al damunt dels terrenys on es farà l’ampliació de La Maquinista s’hi havien previst torres d’habitatge de fins a 25 plantes, que ara s’han rebaixat a un màxim de 17.

Els promotors pagaran la urbanització de l’espai

El pacte entre l’Ajuntament i els promotors del centre comercial fixa que aquests últims assumiran la urbanització dels espais lliures i aportaran 800.000 € per al solar del carrer del Potosí. L’Ajuntament ha situat en aquest espai tot l’aprofitament municipal que tindrà amb l’operació urbanística, que equival a 218 pisos i 2,7 M €. Els promotors també es comprometen a invertir dos milions d’euros per fomentar els mitjans de transport no contaminants, amb actuacions encara per concretar.

L’ampliació del centre comercial se separarà de l’Escola la Maquinista, i s’ha reservat una parcel·la de 2.466 m2 entre els dos edificis per a una possible ampliació del centre educatiu.