El macrocentre d’acollida de refugiats ucraïnesos estarà ubicat al Palau 7 de Fira de Barcelona, el de Victòria Eugènia, de 6.300 metres quadrats. En una entrevista a TV3, el ministre d’Inclusió, Seguretat Social i Migracions, José Luis Escrivá, ha explicat que començarà a funcionar previsiblement aquest divendres, 18 de març, i que es dedicarà a fer una primera acollida dels refugiats i a tramitar la protecció temporal de la Unió Europea. En total hi haurà quatre macrocentres a l’estat, a Barcelona, Madrid, Alacant i Màlaga.

Tota la documentació en 24 hores

El macrocentre estarà gestionat pel ministeri i hi haurà funcionaris de la Policia Nacional que s’encarregaran de tramitar, en 24 hores, tota la documentació d’aquest estatus d’acollida temporal que tindran com a refugiats. Aquest estatus inclou el permís exprés de residència i treball durant un any (prorrogable), i poder accedir a “tots els serveis socials des del primer dia”, recorda Escrivá. Això inclou el dret de manutenció, d’allotjament, a la sanitat i l’educació públiques, i a l’aprenentatge de la llengua.

Escrivá recorda que aquest estatus de protecció temporal es facilitarà a totes les persones que hagin fugit d’Ucraïna, tinguin la nacionalitat que tinguin, i també als ucraïnesos que ja es trobaven a l’estat espanyol. En el cas del macrocentre de Madrid, un 15 % de les persones que han demanat aquesta protecció són ucraïnesos que ja residien al país.

Mil places hoteleres, en espera de destinació “permanent”

A banda de tramitar la documentació, en aquest macrocentre també hi treballaran funcionaris del ministeri, amb el suport de la Creu Roja, que facilitaran una primera acollida als refugiats. Aquí se’ls farà una entrevista per conèixer les seves necessitats i saber si tenen alguna xarxa de suport familiar propera. També se’ls buscarà un centre “més permanent” d’acollida. Els tràmits estan pensants perquè es puguin fer “en hores”, però mentre es determina aquesta destinació final s’ha habilitat una xarxa de mil places d’hotel a Barcelona perquè els refugiats s’hi puguin allotjar.

Demanar cita per evitar cues

El ministeri ha habilitat un centre d’atenció telefònica en ucraïnès per informar tots els interessats sobre els seus drets i on demanar cita per poder fer els tràmits als quatre macrocentres estatals. Tot i que els macrocentres també funcionaran sense cita per atendre l’arribada constant de refugiats, el ministeri recomanar demanar hora sempre que sigui possible per evitar cues. Aquest tràmit també es podrà fer en algunes comissaries de policia, però Escrivá no ha detallat quines estaran habilitades.