Veïns de Glòries ja han posat dia i hora per mostrar el seu desacord amb la urbanització provisional que l’Ajuntament de Barcelona preveu fer del tram de la Gran Via entre el carrer de Badajoz i la rambla del Poblenou. Serà el dissabte 27 de novembre a les 12 h. Les quatre associacions de veïns de l’entorn de la plaça —l’AV Clot – Camp de l’Arpa, l’AV Poblenou, l’AV Fort Pienc i l’AV Sagrada Família— es manifestaran per reclamar que s’urbanitzi aquest tram directament de manera definitiva.

La convocatòria arriba hores abans de l’obertura del túnel en direcció sortida de Barcelona, un moment important en el desenvolupament de la infraestructura, però el conflicte ja ve de lluny. De fet, fa només unes setmanes els veïns ja advertien de protestes si l’Ajuntament no canviava de parer i es comprometia a començar aquestes obres abans que acabi el mandat.

Acusen l’Ajuntament de “donar allargues”

El vocal d’Urbanisme de l’AV Clot – Camp de l’Arpa, Miquel Catasús, assegura que “estava acordat que tan aviat com s’obrissin els túnels començarien les obres en superfície” d’aquest tram de la Gran Via, però que aquesta promesa no es complirà. El que, de moment, sí que té projecte és la urbanització de la part del Parc de les Glòries que queda pendent, entre la Gran Via i el Museu del Disseny.

Els veïns tenen sobre la taula una proposta de l’Ajuntament que es posaria en marxa el primer trimestre de l’any que ve, però que, això sí, seria provisional. Catasús assegura que el consistori els “dona allargues” i que els veïns se senten “en una situació d’incertesa total”. Creu que aquella zona ha estat la més perjudicada per les obres i que “un endarreriment de dos anys i mig o tres és del tot inacceptable”.

L’Ajuntament defensa el projecte provisional

L’Ajuntament és conscient del malestar dels veïns i assegura que la seva aposta és fer una “transformació definitiva” dels 30.000 m2 corresponents a la zona de la Gran Via entre Badajoz i la rambla del Poblenou. La transformació, però, no es podria començar abans del maig del 2023, quan acabarà el mandat.

Mentrestant, el govern municipal vol dotar l’espai “d’usos ciutadans i adequar-lo per qüestions de mobilitat” i recorda que precisament per això es va dur a terme un procés participatiu per definir quins usos immediats es donaven a l’espai, a través de mesures d’urbanisme tàctic. Aquesta primera intervenció, en aquest cas sí, es podria començar a executar el primer trimestre de l’any que ve i es tindria en compte de cara al projecte definitiu.

I davant la por dels veïns que una solució provisional endarrereixi la definitiva, fonts municipals asseguren que tenen com a prioritat “tirar endavant el projecte definitiu com més aviat millor” i es comprometen a disposar del projecte executiu i que l’obra definitiva surti a concurs abans del maig del 2023.