Segons la Guàrdia Urbana, 1.800 persones s’han manifestat aquest dissabte en la primera gran manifestació contra l’augment del preu de la llum a Barcelona. L’han convocada, sota el lema “Aturem l’estafa de la llum”, una quarantena d’organitzacions i col·lectius, entre els quals hi ha l’Aliança contra la Pobresa Energètica, la Taula Sindical de Catalunya, i col·lectius del Moviment per l’Habitatge.

Les organitzacions han convocat a tothom a les 18 h a la plaça de la Universitat, on han arribat nou columnes provinents de diferents punts de la ciutat.

Posteriorment, els concentrats han iniciat una marxa improvisada pel centre de la ciutat, que els ha dut pel carrer de Pelai fins a la plaça de Catalunya. D’allà, els concentrats han anat pel carrer de Fontanella fins a la plaça d’Urquinaona, per baixar per la via Laietana. Des d’allà, han entrat al barri de Sant Pere, Santa Caterina i la Ribera, fins arribar a la seu d’Endesa a Catalunya.

Fort cordó policial

Els manifestants no han pogut arribar fins a les portes de la companyia elèctrica, on volien llegir un manifest unitari. Un cordó format per una cinquantena d’agents de la Brigada Mòbil dels Mossos d’Esquadra ha impedit als manifestants arribar a la seu.

Com a alternativa, els concentrats han reculat fins a l’Arc de Triomf, on han fet lectura pública de la reivindicació.

Un increment del preu del 44 %

Allà han denunciat que, segons l’Aliança contra la Pobresa Energètica, en l’últim any, la factura de la llum s’ha incrementat un 44 %, el cost dels combustibles, un 23 %, i la inflació general ja se situa en més d’un 5 %, cosa que ha fet apujar també el preu dels aliments i d’altres productes bàsics.

En un comunicat, afirmen que “mentre el cost de la vida no deixa d’augmentar, l’atur continua disparat, els treballs precaris s’estenen com una taca d’oli, ens condemnen a pensions de misèria, i continuen els desnonaments de famílies que no poden més“.

Els organitzadors assenyalen que els responsables directes són les multinacionals elèctriques i afirmen que “no poden seguir fent negoci amb necessitats bàsiques per viure”. A més, acusen els governs central i autonòmic de cedir davant l’oligopoli i consideren que les mesures proposades per pal·liar la situació, com els bons del Govern espanyol, són insuficients.

Protestes a Barcelona, Girona o Madrid

De protestes contra el preu de la llum i el model energètic, ja se n’han fet diverses les darreres setmanes. El 8 d’octubre es va convocar una “apagada elèctrica massiva i una “cassolada contra l’augment continuat del preu de la llum i la tarifa elèctrica”. Més recentment, a Girona, hi va haver una manifestació el 16 d’octubre que va aplegar més d’un miler de persones. El 28 d’octubre es va mobilitzar una protesta amb mig miler de persones a Madrid, convocada per l’Aliança contra la Pobresa Energètica.

Pla americà de tres manifestants disfressats per denunciar les portes giratòries a la protesta contra la pujada de la llum a Madrid, el 28 d'octubre de 2021. Foto: ACN
Tres manifestants disfressats per denunciar les portes giratòries a la protesta contra la pujada de la llum a Madrid, el 28 d’octubre del 2021. Foto: ACN