Preocupats per un “augment de la probabilitat” que es generin grans incendis al Parc Natural de Collserola, diverses entitats veïnals de Barcelona i altres municipis limítrofs de la serra han fet una crida “urgent i necessària” perquè es dotin de més recursos les polítiques de prevenció.

En una carta dirigida a tots els alcaldes de les localitats implicades, els veïns demanen “rectificar la dinàmica actual de manca de recursos i no deixar en mans de l’atzar la probabilitat que passi una catàstrofe, cada vegada més possible”.

Les entitats, agrupades en el Manifest per a la prevenció d’incendis a Collserola, proposen un seguit de mesures que s’haurien d’implementar amb l’increment de recursos:

  • Un parc de bombers al mateix Parc de Collserola, per millorar la prevenció tot l’any.
  • Més formació i campanyes educatives per a la ciutadania de les zones periurbanes i l’actualització dels plans d’autoprotecció i emergència.
  • Una autoritat única a tot el parc i ordenances comunes als nou municipis per homogeneïtzar les restriccions i sancions.
  • Una gestió forestal per promoure un “mosaic agroforestal divers en protecció de la biodiversitat” i la recuperació “del que hem perdut de la tradició ramadera i agrícola”.

Segons els veïns, diversos factors, com el canvi climàtic, l’augment de la massa forestal i també l’increment “desmesurat” de l’afluència humana, fan que Collserola estigui “en perill permanent”. “Tothom està d’acord en l’evidència de la gran afectació directa que tindria una tempesta de foc” per als dos milions de persones dels nou municipis del parc, conclou la carta.

Incendis forestals a Barcelona

La superfície cremada a Collserola de l’abril al juny del 2021 frega la mitjana anual dels darrers 30 anys. L’últim incendi va ser aquest mateix divendres 9 de juliol a Vallvidrera i els Bombers de Barcelona el van poder extingir en poca estona. L’anterior va ser a finals de juny al barri de Montbau.

Dies abans, per Sant Joan, es van produir tres focs més: dos el 23 de juny i un altre el 24. Aquest últim, al barri de les Roquetes, a tocar de la zona on també es van declarar diversos focs a la primavera. L’incendi més gran de la temporada a Barcelona va ser el 8 de juny (amb 12 hectàrees calcinades). 

Es dona la circumstància que, fa pocs dies, un home de 23 anys va ingressar a presó acusat de provocar diversos d’aquests focs