Manifestació contra les taxes universitàries del 2017

(ACN) Els 13 universitaris jutjats per desordres públics i danys en una manifestació d’estudiants per defensar la universitat pública el 2 de març del 2017 a Barcelona han estat absolts per l’Audiència, segons la sentència a la qual ha tingut accés l’ACN. En el marc de la manifestació uns encaputxats van trencar vidres d’una oficina bancària i es va cremar un contenidor. La fiscalia demanava per als acusats vuit anys i mig de presó i uns 150.000 euros en multes, però el tribunal no ha entrat ni a valorar les proves perquè considera que hi va haver defectes greus en el procediment instructor de la causa.

Segons la fiscalia, entre els 1.500 estudiants hi havia un grup d’unes 125 persones i un altre grup amb els acusats. El text indica que anaven amb roba fosca, caputxa, ulleres de sol i una tela negra de grans dimensions que estenien per sobre dels seus caps per dificultar les identificacions. Afegeix que van actuar “de comú acord i amb evident intenció de causar el deteriorament del mobiliari públic i urbà, i van posar en greu perill el desenvolupament quotidià de la vida ciutadana”. Al carrer de Pelai van cremar un contenidor amb una bengala, a la plaça de Catalunya van llançar pintura contra una botiga de telefonia i els Mossos, i a la via Laietana van llançar ous i pintura i van trencar amb martells els vidres d’una entitat financera.

Aquestes actuacions van comptar amb la “col·laboració activa de tots els acusats”, diu la fiscalia, que remarca que es van canviar la roba quan van acabar per dificultar la seva identificació per part dels Mossos. Finalment se’ls van intervenir tres extintors per ruixar amb pintura, tres martells, un bidó de líquid inflamable, benzina i una bossa de petards.

El tribunal considera provat que es van produir els aldarulls, però no entra a valorar si els acusats hi van participar o no.

Celebració i manifestació per a dissabte

L’absolució judicial ja ha estat celebrada pels estudiants, que han convocat una manifestació per aaquest dissabte a les 19 h a la plaça de la Universitat.