Els metges interns residents (MIR) han iniciat aquest dilluns tres jornades de vaga a tots els hospitals de Catalunya per denunciar les condicions amb què treballen als hospitals catalans. Els residents es queixen que el seu sou base és d’entre 15.000 i 16.000 euros anuals amb jornades de 38 hores a la setmana. Això es tradueix en mensualitats mileuristes que només poden augmentar si fan guàrdies complementàries, fet que implica arribar a treballar 60 o 70 hores setmanals.

En el marc de la vaga, els MIR han convocat una protesta davant del Departament de Salut. S’hi han concentrat unes 500 persones amb lemes com “Pacient, defensa el resident” o “Necessitem els teus aplaudiments ara!”.

També denuncien que malgrat que els metges residents estan en un període de formació, en realitat, fan funcions de personal “imprescindible”. El col·lectiu considera que el principal culpable de tot plegat és l’infrafinançament del sistema de salut pública.

El comitè de vaga es va reunir divendres amb Salut però no van arribar a cap acord i els metges esperen que aquesta setmana puguin negociar de nou amb el departament. Si no és així, no descarten noves mobilitzacions i, de fet, ja han registrat una nova vaga, aquesta de cinc dies, per la setmana que ve. Concretament, l’aturada es preveu fer-la de dilluns a divendres si Salut no accepta cap de les seves peticions.

Actualment, hi ha uns 3.500 residents arreu del territori, tot i que en circumstàncies normals en són entre 4.500 i 5.000. A més, cal tenir present que a finals de setembre s’incorporaran als hospitals els nous residents, els R1.

La mobilització té el suport del sindicat Metges de Catalunya, que ha organitzat les mobilitzacions amb els MIR que es duran a terme durant els tres dies de protesta a les quatre capitals de província catalanes. A Barcelona:

  • El 21 de setembre, a les 12 h, s’ha fet una concentració al Departament de Salut a la travessera de les Corts, 131.
  • El 22 setembre, a les 17 h, concentració davant el Centre Corporatiu de l’Institut Català de la Salut, a la Gran Via, 587.
  • El 23 setembre, a les 12 h, una concentració a la plaça de Sant Jaume.