El 20 % de les dones pateix lipedema, una malaltia crònica i degenerativa d’origen hormonal que en moltes ocasions es confon amb l’obesitat. Es tracta d’una afecció basada en l‘acumulació de greix a cames i braços que pot arribar a ser incapacitant. La seva manifestació es produeix, sobretot, durant l’adolescència i després de tenir el primer fill.

Tot i que és una afecció que pateixen moltes dones, no va ser fins al 2018 que l’Organització Mundial de la Salut (OMS) la va reconèixer com una malaltia. De fet, està infradiagnosticada, ja que el 70 % de metges d’atenció primària en desconeix l’existència.

Algunes dones, com l’Anna Martínez, han hagut d’esperar més de 30 anys per ser diagnosticades correctament. En el seu cas, des dels 12 anys ha hagut de sentir com els metges li deien que l’acumulació de greix a les cames era conseqüència del sobrepès. Amb els anys el problema va empitjorar i després de visitar endocrins i nutricionistes, entre d’altres, amb 49 anys li van diagnosticar lipedema.

Tardança en el diagnòstic i tractaments

La dificultat de diagnòstic, o la seva tardança, provoca molts greuges en les pacients. La doctora Ana Torres, especialista en cirurgia plàstica reparadora i estètica, recorda que si es detecta aviat, el tractament pot arribar a ser mínim.

De fet, els tractaments poden ser diversos. D’una banda, el tractament base consisteix en una dieta antiinflamatòria i exercici moderat, tot i que des de l’Associació Catalana d’Afectats de Limfedema i Lipedema (Limfacall) recorden que aquesta patologia no respon a dietes normals. D’altra banda, també es poden fer drenatges limfàtics manuals, pressoteràpia o radiofreqüència. La cirurgia per liposucció seria l’opció més extrema.

En aquest sentit, la doctora Torres insisteix en la necessitat d’un bon diagnòstic en els primers estadis i explica que per decidir el tractament és necessari un equip multidisciplinari: “Calen des de cirurgians vasculars i plàstics fins a metges recuperadors i fisioterapeutes, entre d’altres”. A més, el tractament es decideix en funció del grau de dolor de la pacient i si li pren qualitat de vida.

Altres conseqüències del desconeixement

Segons l’Institut Dra. Ana Torres, especialista en lipedema, gran part de les afectades són noies joves. Això és així perquè, en la majoria de casos, es comença a manifestar amb els canvis hormonals de l’adolescència. El desconeixement sobre la patologia pot arribar a provocar que moltes dones desenvolupin problemes alimentaris en creure que el seu problema està relacionat amb obesitat o altres problemes de pes.

Reclamen més ajudes de la Seguretat Social

Des de Limfacall insisteixen que és imprescindible que tots els metges coneguin la malaltia per poder-la diagnosticar correctament. A més, també recorden que els tractaments no els cobreix la Seguretat Social, i aquest fet provoca que moltes dones hagin de demanar crèdits per poder-se operar, ja que aquest tractament té un preu mínim d’uns 5.000 euros.